Снимка: БГНЕС

Проливният дъжд и новата буря „Балос“, които удариха Гърция, предизвикаха проблеми в много части на страната, а жителите на Атина бяха предупредени да избягват ненужните пътувания, докато няколко централни булеварда и част от училище бяха наводнени.

Според видеоклипове, публикувани в социалните медии, ученици от основно училище в атински квартал са били евакуирани от наводнена барака, след като учителите са използвали пейки за изграждане на мост, през който децата са достигнали централната сграда на училището.

По решение на префекта в района на Атика, по-широката част на Атина, всички училища в този регион са затворени този следобед, а допълнително, в зависимост от метеорологичните условия, утре ще бъде решено дали ще работят.

На няколко булеварда в Атина, които всяка година се наводняват поради обилни дъждове, движението временно е било спряно.

Пожарната е получила повече от 200 обаждания за помощ само в района на Атика.

На днешния редовен брифинг за пресата говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому подчерта, че приоритетът на правителството е защитата на човешките животи, както и защитата на собствеността. Той посочи, че на текущите срещи на министъра по климатичните кризи и гражданската защита с компетентните органи е решено местните власти незабавно да информират гражданите да избягват, особено през нощта, мазета или части, където е имало наводнения в миналото; за активиране на номер 112; всички сили за гражданска защита, пожарна, полиция, военни и линейки да бъдат в режим на готовност, за да могат да се намесят своевременно, ако е необходимо, а от вчера оперативни центрове работят в различни части на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase