Снимка: БГНЕС

България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи.

Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония.

Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание.

Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи на Република България работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности, подчертават от външнополитическото ни ведомство.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 месеца

Комунистическа измишльотина от Радев

24

Маке

преди 3 месеца

БНТ го демантира Радев: Каи Кавадарци ни трага од бугарски гробишта, двата споменика не се чепнати.

23

Анонимен

преди 3 месеца

Абсолютна Българска голяма лъжа.Като и всичко между впрочем .