Снимка: Bulgaria ON AIR

224 години затвор грозят българина, обвинен в трафик на мигранти в Гърция. В Пловдив днес се проведе протест в защита на обвинения Тошко Тодоров. Близките му поискаха съдът да не позволи екстрадиция в Гърция, тъй като превозното средство, с което е извършено престъплението, отдавна не е негова собственост.

Вече седмица Тодоров е в ареста, докато чака решение дали да бъде екстрадиран.

Оказва се, че до този извод гръцките власти стигат, след като откриват кемпер, който някога е бил на Тодоров. С него са превозвани мигрантите. Мъжът обаче го е продал преди престъплението и според близките му няма общо със случая.

Още по темата


"Най-абсурдното е, че е невинен човек, който си плаща данъци, работи за държавата. В момента е в ареста, в затвора, чака да бъде екстрадиран за нещо, което не е направил", каза дъщерята на Тошко Тодоров - Стефани Тодорова.

Вече повече от 600 души са се подписали в подкрепа на мъжа. А близките му днес излязоха на протест преди да започне съдебното заседание.

"Хората са шокирани, че в 21 век се случва нещо подобно и трябва да се ангажира обществеността, за да помогнем на един невинен гражданин", посочи кметът на Столетово Мирослав Колев.

С аплодисменти събралите се посрещнаха задържания на влизане в съдебната зала. Тодоров е невинен, защото за продажбата на кемпера има договор пред нотариус и е дерегистриран месец преди да бъдат заловени мигрантите и каналджиите, каза адвоката му Гънчо Гънчев.

"Когато има и най-малките съмнения за невинност на един български гражданин, държавата трябва да го защити в пълен размер", обясни той.

Делото за екстрадирането беше отложено за събиране на още доказателства. Ако Тодоров бъде изпратен в Гърция, ще бъде съден за трафик на 28 мигранти. А присъдата е по 8 години затвор за всеки, или общо 224 години.

"Няма да има екстрадиция засега. Може и да го пуснат под "домашен арест", но просто трябва да се уточнят някои факти", каза съпругата на Тошко Тодоров - Дияна Тодорова.

А докато съдът реши каква да бъде съдбата на Тошко Тодоров, здравословното му състояние продължава да се влошава.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по
Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 месец

Хванали имигрантите,а шофьорите изпуснали или имигрантите сами са шофирали туристическите бусове,като наети под наем да не плащат за шофьори,после ги изоставят,а тарикатите си прибират бусовете,като ни чули ни видяли,а имигрантите ги хванали кога почивали щот си спазвали графика за шофиране с време за срещата за следващо прехвърляне с уреждане на час,къде са шофьорите получили инструктаж от тарикатите,освен туй при покупко-продажба със смяна на собственост и на шофьора се сменят застраховките.

26

Анонимен

преди 1 месец

Поредния ром далавераджия. В Бълагрия така са свикнали, защото 12 години нямаше закони. Особено за избирателите на Лоения. Страх ги е от Гърция, защото там няма пет-шест и законите се спазват стриктно, а крадците и престъпниците са в затворите, където им е мястото.

25

Анонимен

преди 1 месец

224 години. Остава му да се моли да се окаже потомък на Кашчей безсмъртни, че да успее да ги излежи