Снимка: архив, БГНЕС

Блокадите между Косово и Сърбия да бъдат премахнати в 8.00 чaса в събота, 2 октомври с едновременното изтегляне на косовските специални полицейски сили. За това се договориха в Брюксел представителите на Прищина и Белград, оповести специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак. Блокадите продължават към момента, а преговорите продължиха два дни.

Часове след като стана ясна новината, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства събитията. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че компромисът е приемлив за неговата страна, а косовският премиер Албин Курти, че специалните сили ще се изтеглят, но винаги може да се върнат, предаде БНТ.

Още по темата
Съмнение и недоверие предизвика у косовските сърби новината за споразумението, договорено в Брюксел.

"Ще останем тук, докато РОСУ, специалните сили /на Косово/, не се изтеглят. После тук ще влезе КФОР, а ние ще се изтеглим ", заяви Саня Миладинович от Косовска Митровица.

Сърбите смятат, че старите регистрационни табели с надпис "КМ" - Косовска Митровица, ще останат.

"Искаме да останат нашите табели. КМ. И затова сме дошли тук, за това се борим", добави Сладжина Иванович.

Докато някои сърби стоят до барикадите денонощно, останалите всяка сутрин пеша отиват на работа в Сърбия. И всяка вечер се връщат обратно.

За да увери протестиращите, че споразумението е автентично и че стикерите, които ще заменят табелите, са приемлив компромис и за Сърбия, на пункта идва водачът на местната партия "Сръбска листа" Игор Симич.

 "Успяхме да не станем жертва на провокации и да постигнем чрез мирни средства това, което всички искахме. А това е да можем да живеем в мир и да се ползваме с правата, гарантирани ни от Косово и от международните споразумения", каза Игор Симич.

Въпреки временната договорка в отношенията между Косово и Сърбия според експерти е необходимо "всеобхватно, цялостно споразумение", за което се водят преговори вече над 10 години.

;"Нито една от двете страни не желае да преговаря по различни причини. Прищина настоява, първо, да бъде призната независимостта ѝ. Белград твърди, че въпросът за независимостта на Косово никога не е бил предмет на преговори", заяви Миодраг Миличевич от фондация "Актив", Митровица.

Европейският съюз може да бъде посредникът, който да нормализира диалога между двете страни.

"Европейският съюз трябва да бъде много по-постоянен и да изпрати ясно послание: диалогът е абсолютно наложителен, ако двете страни и общества желаят да продължат напред", каза още Миодраг Миличевич.

Двете общности, въпреки че са разделени, могат да живеят заедно според местните.

"Аз живея в северната част на града, където мнозинството са сърби. Имахме проблеми през 2000 и 2001 година, но сега има добро междуетническо сътрудничество. Ние сме съседи", поясни Башким Чимили, заместник-кмет на общината в северната част на Косовска Митровица.

Но сътрудничеството лесно може да бъде помрачено. Наличието на сръбска и албанска община в Косовска Митровица е красноречив пример.

"Това е компромис и сега сърбите имат община на север. Но ние имаме много албанци, които са живели на север и все още имат собственост там, но не могат да встъпят във владение вече 21 години, и сърби, които са родени на юг и са живели тук много години. Не е честно да бъдем разделен град. Да, може да има две общини, но е един град", каза още Фарук Муйка, заместник-кмет на Община Южна Митровица.

Мостът над Ибър, който разделя, но и свързва града, напомня на жителите тази максима.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase