Снимка: Pixabay

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) отзова своя служител от Сърбия поради неврологични симптоми, които се считат за проява на „синдрома Хавана, съобщи „Уолстрийт Джърнал“.

Инцидентът е един от последните случаи, когато американски служители в чужбина се оплакват от здравословни проблеми.

"През последните 90 дни имаше няколко други случая (на подобни симптоми)", каза Джеймс Джордано, професор по неврология в университета Джорджтаун, пред изданието.

Той добави, че докладите за тези случаи се считат за надеждни, тъй като съдържат „проверени здравни показатели“ и са регистрирани както в САЩ, така и в чужбина.

През август 2021 г. друг „аномален здравен инцидент“ може да е засегнал двама служители на правителството на САЩ в Ханой, според посолството на САЩ във Виетнам. Този епизод предизвика отлагане на заминаването на вицепрезидента на САЩ Камала Харис от Сингапур за Виетнам.

Хаванският синдром е поредица от неврологични симптоми, които включват замаяност, гадене, главоболие и проблеми със слуха, наблюдавани през ноември 2016 г. при някои служители на посолствата на Канада и САЩ в Хавана и техните семейства. Американските власти обявиха целенасочена атака на своите дипломати, използваща звукови оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase