"По наши данни към настоящия момент около 11 хиляди души пред нас декларират, че са се записали като българи. Ние не знаем колко от тях ще бъдат реално вписани като българи," казва за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението към БАН по повод завършващото в края на септемри 2021 г прерояване в Република Северна Македония.

"Какви проблеми констатирахме до този момент? Основният е, че при някои от хората се изисква да представят документ - българска лична карта или български паспорт, за да бъдат вписани като българи. Когато дадено лице не притежава такъв, му се отказва. Такъв случай имахме в Струмица, където на цяло семейство му беше отказано да бъдат записани като българи. Но по препоръка от среди в България, тези хора подадоха жалба до Завода за статистика (б.р. - Статистическата служба на РСМ). Жалбата им беше уважена и за втори път им беше изпратен преброител, който втори път ги преброи и се твърди, че коректно е отразил тяхното желание да се декларират българи. Онзи ден в Охрид имаше също подобен случай, но там жената, която се жалва не посмя да пусне такава жалба," разказва Ташев в разговор с Милена Милотинова и уточнява, че на нито една от другите народности в държавата - албанци, сърби, роми и др. преброителите не им искат такива допълнителни документи.

България е издала паспорти на около 120 000 граждани на Република Северна Македония.

„Една част от лицата с български произход в Република Северна Македония се жалват, че не чувстват подкрепа от българската държава. И между другото това бие на очи, защото да кажем една Сърбия, Хърватия направиха масирана кампания за преброяването в РСМ, дори Сърбия разпечата огромни транспаранти, които са разлепени на всички водещи места в Скопие с агитация. Лицата, които се чувстват сърби, тоест не само чистите сърби, но и сърбомани, да се запишат като сърби. А България я няма. Хърватия има много малка общност, но въпреки това също се опита да я мобилизира и хърватите с гордост декларират своя хърватски произход. От страна на българската държава - нито един апел,“ коментира доц. Спас Ташев, който преди години беше директор на Българския културен център в Скопие.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Спас Ташев вижте днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase