Снимка: архив, БГНЕС

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич съобщи, че е задържан Веселин Велкович – съветник на президента на Черна гора Мило Джуканович, предаде белградската агенция Бета.

Това стана на фона на сблъсъци в старата столица Цетине, на които полицията използва сълзотворен газ и разпръсна демонстранти срещу ръкополагането на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора.

„Информирам обществеността, че с поисканите от мен бързи действия на полицията току-що са поставени белезници на ръцете на Веселин Велкович“, написа Кривокапич в профила си в Туитър малко преди 10 ч. българско време.

Още по темата

Вицепремиерът Дритан Абазович публикува в акаунта си в Туитър видео, за които написа, че показва как Веселин Велкович и група депутати от опозиционната Демократична партия на социалистите (ДПС) на Джуканович атакуват полицаи.

В Черна гора има напрежение и сблъсъци преди днешното интронизиране на наместника на Сръбската православна църква в Черна гора, предаде БНР.

Привърженици на независимата Черногорска православна църква блокираха още вчера пътя за старата столица Цетине, където днес е церемонията.

Сръбският патриарх Порфирий и Черногорско-приморският митрополит Йонакий пристигнаха с хеликоптер пред Цетинския манастир, след което церемонията вътре започна. Това стана с помощта на силна полицейска охрана.

Автобусите със свещеници, които тръгнаха към Цетине, се върнаха в столицата Подгорица.

В града инцидентите между граждани и силите на реда продължават.

Преди това полицията разби с багери барикадите на изходите на града, като бяха хвърлени и гранати със сълзотворен газ.

Премиерът Кривокапич написа още в Туитър, че атаките срещу полицията са атака срещу държавата.

„Станалото вчера и днес в Цетине е опит за терористични действия. Напълно е ясно, че даващите заповеди и организаторите, най-вече от ръководството на ДПС, в сътрудничество с организирани престъпни групи, са тези, на които държавата ще застане на пътя“, пише в поста на министър-председателя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase