Снимка: архив, БГНЕС

Моето предположение, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС под претекст, че България не ги пуска, се оправдава. Белград никога няма да ги пусне преди себе си в ЕС, но може би самата Сърбия също не иска да влезе в Съюза. Това заяви проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия по въпросите на общата история, пред bTV.

Още по темата

„Би трябвало договорът за приятелство и добросъседство, подписан между България и Северна Македония преди четири години, все още да има тежест, защото е официален договор между две държави и ако те се отнасят сериозно към международните отношения, към бъдещето си, към народа си, то би трябвало да се зачита“, добави той.

Проф. Топалов допълни, че за съжаление, той не се изпълнява от Северна Македония.

„Те гласуваха декларация, която почти обезсмисля договора между нашите две държави и взривява нашите бъдещи отношения, защото тя регистрира крачка назад не само в отношенията с България, но и с Гърция. Гръцкото общество масово вече не приема Преспанския договор и е настроено срещу него. На Гърция ѝ трябва само един опит на Северна Македония да се върне към „антиквизацията“, за да се развалят отношенията“, допълни той.
 

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 3 месеца

Пълни глупости! Тоя Топалов е срам за Бг..и глупостите му не спират..Тотален невежа..Каква бе Сръбия..стига вече с тази "дълбока" или "плитка" државе бе..самата РСМакедония е антибългарска..Стига и с тази флоскула "братовчеди и всеки трети Българин е от Мк"..И още нешто..Гърците с Преспанското споразумение изиграха отлично..а и признаха македонски език.. преди два месеци президента Байден потписа указ срещу неспазването на Преспа..каде е Бг договорот .С *** като Топалов толко се може..

68

Анонимен

преди 3 месеца

Абе тя и Пжна Македония е българска ама наште историци ди траят кога ще извадят архивите на Османската империя че да се види кое какво е

67

Анонимен

преди 3 месеца

Сърбия никога не се е кланяла на чужди мнения гледат собствените си интереси в интерес и на себе си промиха мозъците на онези от РСМ че са македонци а не българи