Снимка: БГНЕС

"Научих се да се боря с пожарите, защото трябваше. Това не е моя работа, не съм пожарникар. Но почувствах, че това е мястото, което има нужда от мен, затова го направих".

Горските пожари принудиха стотици хора да напуснат гръцкия остров Евия. Огънят разруши къщи и събори електропроводи.

За една нощ жителите на Евия трбяваше да се превърнат в пожарникари. Те станаха доброволци в опит да сложат край на горските пожари, които разкъсват целия остров.

Спирос, местен служител в семейния супермаркет, говори пред BBC за това как той и други са се обединили, за да спрат пожара.

"Когато гася пожарите, единственото, което си мисля, е че това може да е къщата на човек, който познавам, на приятел или на роднина. Чувствам задължение. Трябва да го направя, точно както много други хора се чувстват по същия начин. Лично моята къща не е засегната, но аз искам да помогна на други човешки същества. Нямаше помощ от другаде, каквото сме постигнали, сме го постигнали сами", казва Спирос.

Властите казват, че много от пожарите са задържани именно благодарение на усилията на местните жители, които са отказали да се евакуират от острова и са останали да помагат в борбата с бедствието.

"Това, което искам да кажа на правителството е, че ние не ги видяхме абсолютно никъде. По телевизиите в Гърция те просто казват това, което мислят, че искаме да чуем. Не очакваме нищо от никого. След като пожарите се разпалиха, хора от страната и от чужбина ни показаха своята подкрепа. Те застанаха до нас по много различни начини. Носеха ни храна и вода, стояха до нас постоянно, показваха интерес как могат да ни помогнат. Третират ни като онези, които са спасили този регион. Имаме страхотна подкрепа от обществото тук", допълва доброволецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase