Снимка: БГНЕС

Пожарите отново излязоха от контрол на полуостров Пелопонес в Гърция, като край община Гортина огънят се разгоря на фронт с дължина 10 километра, а край село Пирис в западния край на полуострова са изгорели къщи. В общо 19 села в района на жителите са изпратени текстови съобщения за евакуация, съобщава агенция ДПА, като цитира гръцките медии.

Още по темата
Аварийни екипи се бориха да създадат преграда пред разпространението на пламъците към района на античния комплекс на Олимпия. Ветровете затрудняват усилията за овладяване на огъня въпреки международната подкрепа. Във вторник вечерта гръцките пожарникари съобщиха за 54 активни горски пожара през последните 24 часа. На остров Евбея пожарите продължават да горят десети ден, а след като противопожарните самолети бяха принудени да спрат полетите си, огънят на места се разпали отново.

Прогнозите за времето предричат валежи през идните дни на Пелопонес и Евбея, което може да облекчи положението. В понеделник пожарникари, жители и доброволци успяха да защитят няколко села на Евбея от приближаващите пламъци, но горите и земеделските земи около тях са напълно изгорени.

Има надежда, че огнената стихия може да се успокои поради факта, че не е останало нищо за горене, както и защото след овладяването на пожарите на други места повече пожарникари могат да се включат в гасенето на Евбея.

Друг облекчаващ фактор беше стихването на ветровете, които допълнително разгаряха пламъците. Необичайно горещото време, което обхвана Гърция,  доведе до широко разпространение на пожарите, които достигнаха предградията на Атина.

Според първоначални преценки на Геоложкия институт на Атинския университет досега пожарите са унищожили около 900 000 декара в цялата страна. Правителството обяви във вторник, че ще отдели индивидуални помощи от 150 000 евро за възстановяването на унищожените домове, като помощта ще бъде на разположение от 18 август, а първите плащания до 20 хиляди евро ще бъдат извършвани преди окончателното одобрение на молбите.

Фирми и земеделци също ще могат да получат финансова помощ, а останалите без подслон ще получат по 500 евро месечно за наем до възстановяване на домовете им. Точната бройка на пострадалите досега все още не е известна, а пожарната опасност все още не е отминала.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase