Мафиотският бос Седат Пекер не спира - от седмици той сипе разкрития срещу турското правителство, с което предизвиква вълнения в цялата страна. В своите видеа, които незабавно привличат огромен брой гледания в YouTube, той отправя изключително тежки обвинения към политици от управляващата класа и техни приближени - за съучастие в убийства, изнасилвания, търговия с наркотици, злоупотреба с власт и други.

Този път той избра за трибуна Туитър и предизвика ново политическо земетресение. След неуспешния опит за преврат срещу правителството на Ердоган през юли 2016-а, турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу е организирал раздаването на автомати „Калашников" на цивилни граждани. В акцията е участвал и Осман Томакин, заместник-председател на младежка организация към ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), твърди Пекер.

„Правителството трябва да даде обяснения"

„Изявленията на Седат Пекер показват, че правителството е раздавало оръжие на своите поддръжници. Той казва също, че автоматите са били предоставени на Осман Томакин, тогавашния заместник-шеф на една младежка организация към ПСР. Правителството би трябвало да даде обяснения", казва Мехмет Тюм. Бившият депутат от опозиционна Републиканска народна партия се е занимавал активно с темата за незаконните оръжия в Турция.

Разкритията на Пекер наливат вода в мелниците на опозицията. От опита за преврат през 2016-а година насам Републиканската народна партия се опитва да изясни какво се е случило с оръжията, изчезнали след бунта. Тюм така и не е получил отговори на въпросите си от вътрешното министерство, а дали сега - въз основа на твърденията на Пекер - прокуратурата ще започне разследвания за въоръжаването на цивилни граждани, не е известно.

На прицел е вътрешният министър Сойлу

В центъра на разкритията на мафиотския бос, който междувременно избяга в Дубай, е най-вече вътрешният министър Сюлемайн Сойлу - всъщност отдавнашен съратник на Пекер. Министърът предупредил Пекер, когато започвали разследвания срещу него, след което мафиотът напуснал Турция и се установил в Дубай. В знак на благодарност Пекер оказал подкрепа за кариерата на министъра, твърди мафиотът.

Покрай непрестанните атаки в YouTube обаче облаците над главата на вътрешния министър се сгъстяват. Опозицията непрестанно иска неговата оставка, а той настоява, че твърденията на Пекер са пълни лъжи, част от голяма кампания за очерняне на Турция.

Дистанцира ли се Ердоган от своя министър?

Откакто Пекер започна да публикува своите видео-послания, Сойлу не е бил забелязван в президентския дворец. Но сега в Туитър Пекер помести снимка, на която Сойлу и Ердоган са заедно на среща с майки от Диарбекир - за мнозина наблюдатели знак, че постът на Сойлу все пак не се клати.

Той обаче не трябва да се радва преждевременно, заплашва Пекер, тъй като се готвят и следващи разкрития. „Ще те атакувам на толкова чувствително място, че ще загубиш разума си", заканва се той. Дори изказванията на Пекер да са само метафорични, той най-вероятно смята, че краят на вътрешния министър наближава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase