Снимка: архив, БГНЕС

Летните намаления в Гърция тази година започват от днес и ще продължат до вторник, 31 август 2021 г.

Според законодателството летните отстъпки започват от втория понеделник на юли, но тази година поради пандемичната ситуация Министерството на развитието и инвестициите реши да ги започне по-рано в опит да стимулира търговията, предаде кореспондентът на „Труд“.

Намаленията в Гърция са данъчно и счетоводно следен процес, който се регулира в гръцкото законодателство от закон 4177/2013 година. За да няма търговски измами, законодателят изисква от търговците изрично да посочват старата и новата цена на стоката, като това подлежи на контрол.

В случай на проверка продавачите трябва да могат да докажат, че старата продажна цена, посочена на табелата, отговаря на реалността.

Ако в един магазин има стоки, намалени с различни проценти, на витрината не може да бъде сложен само най-високият - трябва да са изброени всички предложени проценти намаления, например 10, 15, 40 или 50.

Нарушителите на разпоредбите за търговски намаления се глобяват със сума, равна на 0,5% от годишния оборот и не по-малко от 5000 евро. В случай че за същото нарушение се наложи втори път глоба в рамките на 5 години, глобата се увеличава до 3% от годишния оборот на конкретната компания.
 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 10 месеца

Аз в Гърция няма да стъпя докато не отменят мерките за туристите.

6

Анонимен

преди 10 месеца

До Ован.Демокрация не означава мошеничество и корупция!

5

Анонимен

преди 10 месеца

До пфу! Пфу, не те е срам! Баба ти, сигурно още ти праща пликчета с парички от гръцко, и е вече на 80 години! Дано видиш някога гръцкото море! Чудесно е! Бъди здрав, а и баба ти!