Снимка: БГНЕС
Премиерът на РС Македония Зоран Заев заяви, че не се чувства виновен за ветото от страна на България, нито пък е предател, какъвто го определи опозицията, предаде БГНЕС.
 
"Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България", каза той в интервю за ТВ21.
 
Той сподели, че според него обвиненията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е виновен за ветото на България, а в същото време предава македонския език и македонския народ, си противоречат едно на друго.
 
"Ако бях извършил предателство, то (ветото – бел.ред.) щеше да бъде оттеглено. Ако ветото е факт, значи се защитават националните интереси. Ако имаше предателство, ветото трябваше да бъде оттеглено", каза Заев.
Още по темата
 
Според македонския премиер, фактът, че на форума Преспа за диалог не са присъствали представители на България, въпреки поканата му, не е добър сигнал, но той все пак остава оптимист.
 
Заев заяви, че вижда приятел в лицето на България и че има решения, които са приемливи и за двете страни, без да разкрива подробности.
 
"Иска ми се да вярвам, че и този път не получихме зелена светлина, защото нямат парламент и правителство. Защото знам, какви разговори съм водил и знам, че са отчетени притесненията на България", подчерта Зоран Заев. 
 
Преди няколко сни пък Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ отправи обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка" – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие. В словото си младият "политик" използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г.
"Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени сръбски банкноти, за които са се продавали българките", каза Гюровски.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, реагира външното ни министерство.

Коментари Напиши коментар

315

ББ

преди 4 месеца

България ви предложи...нещастнико,да,да България предложи члентвото на Западните,ти лицеумерно и манипулативно идваж на посещетие в партиини централи...РБ и Парламентарна...нямаме Парламен,ти лъжеш безочливо...приелите те ще свалим доверие от тях...или Почтенност...или Вето...а имаме и опция Изход...Свят голям!!!

314

Диана

преди 4 месеца

Ние никога не сме разширявали границите си, а камо ли за сметка на македонците, които са част от нас и е било невъзможно по онова време да се приемат по друг начин! Сърбите и гърците са окрали българските земи, ползвайки се от европейските проблеми с Русия по онова време - ние просто сме искали това, което ни се полага след победата на Русия над Турция: земите, които са били наши от векове...Това са грозни постъпки на нашите съседи и е крайно време да решим проблемите си с тях по тези въпроси!

313

ББ

преди 4 месеца

ей ***,ограбваш сънародниците си и плащаш на престъпници в опитите си да...лъжеш и ограбваш хората си нещастнико...за да запазиш властта и да продължиш да ги ограбваш и обслужваш сърбоманските...югославия умря отдавна...България е Свободна Държава,лоялен член на Нато и ЕС...и ти и платени словенски ни рекетирате....играете опасни игри...и ние можем да обслужим путин "съюзници" унижаващи ни...няма да го направим..ние сме лоялни..за разлика от вас...не на омразата...мирен и справедлив свят!