Снимка: БГНЕС

България иска днес да получи онова, което не успя с балканските и двете световни войни. Това заяви в обръщението си на форума за Западите Балкани в Сараево бившият президент на РС Македония Бранко Цървенковски, като прави впечатление, че изказването му бе на сръбски език.

Това, което България не успя да постигне през Втората световна война от 1941-1945 г. с оръжия и военни средства, днес иска да го постигне, като използва членството си в ЕС и правото на вето за вземане на решения.

„Позицията на България ми е напълно ясна, но онова, което ме интересува, е как другите членове на ЕС гледат на този въпрос", каза Цървенковски.

Той реагира остро на изказването на бившия президент на България Росен Плевнелиев, който подчерта, че РС Македония е млада държава, която има правото да нарича себе си и своя език, както пожелае, но македонски език преди управлението на Тито не е имало и е исторически факт, че македонският език като дело на Тито.

Цървенковски каза, че ще започне отговора си на македонски език.

„И това не е случайно. Това е моят майчин език, това е езикът, на който говореше баща ми, дядо ми и дядото на моя дядо. Значи няколко поколения преди мен, които са родени и живели още преди да се родят Йосип Броз Тито и Сталин“, подчерта бившият държавен глава.

По-нататък Цървенковски продължи изказването си на сръбски език „от уважение към домакините и за улеснение на преводачите“.

„Така че никой или поне аз не знам от историята някой да е създал нация по изкуствен начин. Имало е опити, но нито един от тях не е бил успешен“, заяви Цървенковски.

Коментари Напиши коментар

126

ББ

преди 4 месеца

енич.р. като тоя по-добре да не коментираме...да ги забравим...иначе ги правим фактори...а той си елементарен властолюбец и предат.л на народа си...поне 30 г. Вето!!!децата ни не са врагове на децата ви...фаш.ст насаждащ омраза!!!

125

ББ

преди 4 месеца

До Бивш русофиллеко ни розовееш...или си...Руският Народ...не са управляващите го и олигарсите отнемащи Свобода и Просперитет на Народа си,политиците управляващи Руските Народи са проблем,лъжат хората като им насаждат врагове...за да ги държат под контрол...за власт и пари...Народите на Русия са уважавани от всички по-света ни...Велик и Изстрадал Народ...ограбван от политици и олигарси!!

124

ББ

преди 4 месеца

и до кога ще се държите като чуждопоклонници и роби...и ще квичите,че държавници са работили за просперитета на Народите си,продължете да гласувате срещу 50 лв...или чиновнически служби...и няма да сте живи да видите децата си проспериращи...където и да са имигранти...нечо.ец.