Снимка: РТС

В селата в Сърбия има близо 200 000 изоставени къщи. Сега държавата иска да преобърне тенденцията от няколко десетилетия за преселване на населението в градовете.

На 28 юни се обявява конкурс, в който да участват хора под 45-годишна възраст. Те ще могат да получат до 10 000 евро, с които да купят къща или земя на село, съобщи РТС.

От около 4 700 села в Сърбия близо една четвърт са във фаза на изчезване. В тях живеят по по-малко от 50 души, а те са средно над 70-годишна възраст. В много от селата няма нито медицински пункт, нито училище, нито дори магазин.

Игор Стоилкович, председател на местната власт в Предеяне, казва, че селата са опустели. Например в село Цървени брег живеят 7 души, в село Мъркавица – само един човек.

„Преди, през 50-те години на миналия век, в тези села живееха над 200 души. Отваряне на затворените къщи ще означава много. За нормален живот в тези села е нужен път“, смята Стоилкович.

От 28 юни до 1 ноември или докато не бъдат раздадени 500 милиона динара сръбската държава ще предоставя пари на млади хора, които искат да купят къща на село.

Те могат да получат най-много до 1,2 милиона динара, което е максимално допустимата цена за къщите. А в Сърбия има и къщи за много по-малко пари.

„Домакинства, които могат да се заселят и да се извърши ремонт, да има обекти за живот и работа в селското стопанство. Ако говорим в евро, от 3000-5000 до 15 000 вървят в зависимост от земята, гората, която се продава. Селото е на 16 км от Ягодина и на 20 км от Крагуевац. Толкова е далеч от града, колкото да има спокойствие в него“, казва Йовица Давинич, председател на местната власт в Цикот.

Планка Танаскович от Цикот казва, че в селото няма нито магазин, нито църква, а на училище ходят две деца.

„Тези къщи зад нас се продават, бих искала тук да дойдат някакви нормални хора, защото тук дни наред не минава никой. Тук зад мен има игрище и когато минат деца тук, през двора, като че е минало не знам какво. Защото нямаме никого, много е страшно“, казва Планка.

Освен че не бива да са над 45-годишна възраст, заинтересованите трябва да бъдат граждани на Сърбия и не могат да имат недвижим имот на свое име.

Купувачът не може да има роднинска връзка с продавача на къщата, не може да е в процедура на придобиване на друг имот, нито да има неизплатени задължения към държавата.

Според Министерството за грижи за селото интересът към конкурса е голям в цяла Сърбия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase