Премиерът на РСМ Зоран Заев повтори днес, че няма тайни преговори с България, нищо не се крие и нищо не се обсъжда по различен начин, предаде МИА, цитирана от БГНЕС. Той допълни, че португалското предложение е на масата и че за Скопие това е добра основа да намерим решение на двустранния въпрос със София.

Заев подчерта, чу яснота по въпроса ще има на 22 юни и посочи, че „дотогава остават 18 дни”.

Премиерът каза за пореден път, че въпросите за македонската национална идентичност и македонския език не са на масата за преговорите.

По отношение на пътната карта за изпълнение на задълженията по Договора с България, Заев повтори, че работните групи в двете външни министерства работят конкретно по протокола, по пътната карта, за да могат да определят сътрудничеството на секторно ниво, изцяло , със срокове, т.е. как сътрудничеството ще бъде подобрено по-ефективно и успешно.

„ Пътната карта ще гарантира, че ще изградим по-бързо и по-ефективно коридорите, които ни свързват - дали е част от Коридор 8, който свързва границата при Куманово с България, или е Коридор Скопие - Щип, Клепало край Берово или е източният коридор Струмица - Ново село.= Заев напомни на Дофия, че Скопие очаква „и българската страна, след три години, да предприеме конкретна стъпка, тъй като в интерес е както на македонската, така и на българската страна да отвори граничния пункт Клепало”.

В края на изявлението си пред репортери Заев изрази предпазлива надежда за „крачка напред” в отношенията със София през идните няколко дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase