Турция още е в локдаун, но и там мерките ще се разхлабват. Снимка: БГНЕС

Мерките срещу коронавируса в страните на Балканите започнаха постепенно да падат или да бъдат облекчавани.

Турция, която все още се намира в национален локдаун, планира да премине от следващата седмица към поетапно разхлабване, когато дневният брой на новите случаи на коронавирус падне под 10 хиляди. Предвижда се първо да започнат работа малките търговски обекти, после да бъдат подновени лекции и упражнения на някои факултети, съобщава БНР.

В Гърция от петък е в сила гръцката версия на "зелен сертификат" за пътуване до островите, с изключение на Лефкада и Евия, по море или по въздух. Пътуващите трябва да имат сертификат за ваксинация, негативен резултат от PCR или бърз тест, или документ за преболедуване на Covid -19.

Кипър също въведе специални пропуски - "коронапаспорти", които важат за хората, ваксинирани с поне една доза или преболедували коронавирусна инфекция през последните шест месеца. Българските граждани, които разполагат със сертификат за ваксиниране, ще бъдат допускани на територията на страната, без да е необходимо да представят PCR тест за COVID-19 и няма да подлежат на карантина, стига да са получили потвърждение от кипърските власти и да са изминали определен брой дни от поставянето на ваксините.

Още по темата
Властите в Румъния отмениха задължителното носене на маска на открито, с изключение на оживени места като пазари, тържища и спирки на обществения транспорт.

Северна Македония разреши мероприятията на закрито при запълване на 30 процента от капацитета. Отворени са фитнес центровете и спортните зали.

В Сърбия ресторантите и кафенетата работят на закрито при капацитет 50 процента. Нощните клубове остават затворени. Остава в сила забраната да се събират повече от пет души.

В Словения от понеделник гимназиите и университетите възобновяват присъственото обучение. В закритите части на заведенията ще бъдат обслужвани само гости, които са ваксинирани с две дози или са преболедували КОВИД-19 през последните 6 месеца, или имат негативен резултат от тест, не по-стар от 48 часа.

В Хърватия, Албания и Косово продължава тенденцията към спадане на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция, а процесът на ваксинация набира скорост.

Коментари Напиши коментар

9

xaxsasб

преди 4 седмици

Нормално, с падането на медийният интерес към темата, вируса губи ефекта на средство за масова психоза. Всяко чудо за 3 дни, но си признавам, че сценария беше добър. В квартала на 5 блока разстояние във всяка посока няма и 1 починал въпреки че много преболедуваха. Последиците за населението ще ги видим след една-две години. За първа година имам пред блока стотици хора, които седят по пейките вместо да ходят по заведения.

8

Дядо Вакси

преди 4 седмици

Имаме толкова добри резултати, защото не слушаме здравните власти и не се ваксинираме.

7

a

преди 4 седмици

Само антени по снимките баси! После хората се лекуват за карценоми, високо кръвно, главоболие - само дето докторът не вижда в каква среда живеете.Даже има *** дето си гледат бебетата с WiFi камери, а детето неможе да се оплаче. Пълен геноцид