Снимка: БГНЕС

Турция е в локдаун: хората могат да излизат от домовете си само за покупки и за работа. Но това не се отнася за туристите - те резполагат с доста по-широки свободи. За правителството чуждите туристи са приоритет.

"Почивайте в Турция без турци" – гласи една сатирична туристическа реклама в Турция. Защото докато туристите могат свободно да се движат из страната, самите турци са затворени в домовете си. Разрешени са само посещенията при лекар или отскачането до най-близкия супермаркет с цел пазаруване. Поради това много турци смятат, че управляващите ги третират като хора втора класа.

Недоволство сред населението

Суат от Истанбул, който е тръгнал именно на пазар, също намира разпоредбите за напълно неприемливи: "Туристите обикалят навсякъде и могат да разпространят вируса. А сега идват и туристи от трети страни с висока заболеваемост, които правят тук междинна спирка, за да избегнат карантината в родните си места. Допускам, че ще се превърнем в рай за заразени туристи".

Няколко километра по-нататък, в квартал "Султанахмед" в стария град, цари оживление. Туристите минават през полицейски заграждения, за да стигнат до площада между "Света София" и Синята джамия. Италианките Киара и Франческа седят на една пейка и се наслаждават на слънцето.

"За първи път сме в Истанбул, разказва Киара. "Дойдох не без предразсъдъци, но реалността бързо ме завладя - градът е прекрасен. Хората са изключително любезни, времето е чудесно, архитектурата е фантастична. Препоръчваме Истанбул всекиму - тук наистина е красиво."

Вечер градът е празен

Двете италианки не се страхуват от коронавируса - чувстват се сигурни в Истанбул, тъй като всички спазват правилата. Само едно нещо ги смущава - през деня екскурзоводи има, но вечер градът е като умрял. „Би било хубаво да можеше да се посети стария град вечер или пък да се направи едно пътуване през Босфора по залез - но това е невъзможно", казва Киара.

Европейските туристи в Истанбул в момента не са много - преобладават украинците, руснаците, пакистанците и арабите. По време на неотдавнашното си посещение в Берлин турският външен министър Мевлют Чавушоглу положи усилия да привлече повече германски туристи към страната си. „До края на май ще имунизираме всички, които имат дори и минимален контакт с туристите. Не само работещите в ресторантите и хотелите, но и шофьорите на автобуси, летищния персонал или екскурзоводите." Освен това още отпреди година право да работят имат само хотелите със сертифицирана концепция за спазване на хигиена.

"Загрижени са за туристите, но не и за местното население", отбелязва по този повод Хюсеин, който също е тръгнал на пазар. "Правителството имунизира само за да осигури защита на туристите - не защото се е загрижило за местните служители."

Турската икономика е в криза

Привилегированото отношение към туристите е свидетелство за това до каква степен отчаяно би трябвало да е правителството на президента Ердоган. Туристите са необходими спешно за съживяването на икономиката, влошаваща се ежедневно поради грешки в управлението на правителство и пандемията от коронавирус. В началото на почти триседмичната забрана за излизане Ердоган заяви, че броят на новозаразените трябва да спадне до 5000 дневно.

"Във време, в което Европа тъкмо се отваря, трябва бързо да намалим броя на случаите под 5000 дневно, за да не изоставаме. Важно е през следващите дни да положим повече усилия, за да позволим разхлабване на мерките и да бъдем възнаградени с възможностите за туризъм, икономика и образование."


Истанбул: вечер градът изглежда пуст

Броят на новите случаи да се сведе от над 60 000 дневно до 5000, и то само за три седмици - доста амбициозна цел. В момента, една седмица след въвеждането на локдауна, дневно се заразяват по 20 000 души.

Ще се върнат ли туристите?

Лекарката Нурие Ортайли заяви по телевизията, че и 5000 души на ден са много. „През януари имахме по 7000 случая на ден и това позволи училищата да бъдат отворени. В момента се вижда, че целта не е училищата да бъдат отворени отново, а да се приемат туристи."

Турското правителство изобщо не отрича, че целта е именно тази. То разчита на 30 милиона туристи през тази година - или почти толкова, колкото преди пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase