Снимка: архив, БГНЕС

Днес в Гърция се отбелязва Деня на труда 1 май, защото датата съвпадна с великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не се организират демонстрации.

Спрени са всички влакове. Част от фериботите също не се движат. През интервали от няколко часа спира градският транспорт, предаде БНР.

Симпатизанти на левите партии поднасят цветя на паметници на загинали синдикалисти.

В 24-часова стачка са всички гръцки медии. Не се излъчват информационни емисии. От съюза на журналистите съобщават, че медиите стачкуват днес, за да отразят събитията в четвъртък  - 6-ти май, когато синдикатите свикват нова общонационална стачка срещу обсъждан в парламента проектозакон.  Опозицията смята, че той на практика ще премахне осемчасовия работен ден.

Един след друг синдикатите съобщават за участие в стачката в четвъртък, като ще блокират железопътния, морския и въздушния транспорт.
 

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 ден

Хората си имат синдикатите, не като при нас.

7

Ааа, няма да може...

преди 1 ден

Маляка и сега повече от 5 часа на ден не работи, те тръгнали да го карат да работи над осем?

"Вчера отвориха заведенията". Щото преди пандемията все едно бяха отворени. Преди 14:00 ч., де. Иди на обяд в 12:00 ч. ако не си в хотел...

Всичко им се полага, всичко им е по право. Щото преди 2500 г. някакъв отдавна изчезнал народ им бил прародител. И Европа, разбираш ли, се крепи на гръцка култура, римско право и християнство.

Ерго - дайте ни пари, работа ние сме си я свършили преди два милениума.

6

Анонимен

преди 1 ден

Е, в България премахнаха 8-часовия работен ден през поправката за извънредния труд.
Да видим гърците дали ще успеят да се преборят и да запазят нещо, извоювано буквално с кръв от работниците.