Снимка: БГНЕС

Гръцките власти удължиха всички действащи досега ограничения за влизане на територията на страната до 06:00 на 19 април 2021г., съобщава посолството ни в Атина.

Пристигащите в Гърция, независимо от вида транспорт (въздушен, сухоземен или морски), подлежат на задължителна седемдневна карантина. Изолацията може да бъде прекъсната единствено в случай, че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

Както е известно, при влизане в страната се изисква да бъде представен и негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането. При неговата липса гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

Всеки гражданин, без изключение, следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Там подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите, които извършват пътнически превози (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Повече информация за мерките в Гърция може да бъде намерена на сайта на МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Коментари Напиши коментар

12

Чоко

преди 4 седмици

Ваксинираните ще им закарат всички гадни щамове. Просто това е логиката на развитието на пандемията. Това, че ще пуснеш едни хора без тестове не означава, че те не са вирусоносители. Така без да искат ще се заразят и ги чака нов голям ужас есента.

11

Беновска пипа

преди 4 седмици

Меките карантини ограничават хоспитализираните в граници, които могат да се понесат от здравната система. Това обаче включва затаваряне на много бизнеси и намаляване на доходите. Другият вариант е пълен локдаун, докато се спре разпространението на вируса. Такова нещо в България не може да се случи. Очевидно у нас не се справят, защото нямат стратегия. Гърция се справя по-добре, защото въвежда по-строги карантини. Но решение, което да се хареса на хората няма!

10

Анонимен

преди 4 седмици

Има ли заразяващи, има и заразени.

Поне гърците запазиха доста повече от смърт...излишна смърт.