Снимка: архив, БГНЕС

Гръцките власти се подготвят за постепенно облекчаване на мерките, като първо ще отворят заведенията на открито и магазините. Търговците в Атина са готови за протести, ако обещанието не бъде спазено, предаде БНР.

През месец април постепенно започва отваряне на търговските магазини, заведенията на открито и учениците се връщат в училище. Това заяви гръцкият вицепремиер  Акис Скертцос пред държавната телевизия ЕРТ.

Още по темата

Той поясни, че ваксинирането, самостоятелните тестове и хубавото време са предпоставки за безопасно възстановяване на ритъма на живот.

Властите предупреждават, че стриктно ще се спазва протоколът за епидемологични мерки. Дори се обмисля в затворени помещения гражданите да носят двойна маска.

Министърът на здравеопазването Кикилиас също даде надежда за премахване на част от мерките.

В същото време от Търговската камара в Атина предупредиха категорично, че ако търговските магазини не отворят на 5-ти април, започват масови протести на търговците в цялата страна.

Очаква се до края на седмицата на базата на предложенията на вирусолозите правителството да обяви отпадане на част от забраните.

В последните дни се отбелязва лек спад на броя на заразените, но високо остава нивото на хоспитализираните, подчертават вирусолозите.

 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 месец

отпуснете му каиша, или по сегашно му - опусни я тая маска бря

6

11

преди 1 месец

През април, ама коя година?

5

MaйMyнaтa

преди 1 месец

Търговците са най големата напаст, не случайно брат Иисус им е раэхвълил сергиите. Малко нервно е подходил, но пък справедливо.

73773