Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Гърция обсъжда с фармацевтични компании възможността за производство в страната на ваксини срещу коронавирус „Спутник V“ и на компанията „Модерна“, пише в. „Та неа“, цитиран от ТАСС.

Според публикацията заради неясната ситуация с коронавируса и сериозните трудности в разпределението на ваксините гръцкото правителство води преговори с чуждестранни производители за получаване на патенти на ваксините срещу COVID-19 и за перспективите за сътрудничество в производството на ваксини на територията на Гърция. Властите също така са отправили запитвания към гръцки компании за възможностите им за производство на препаратите в техни филиали.

Още по темата

ТАСС посочва, че се отделя особено внимание на „Спутник V“ и на ваксината на „Модерна“, тъй като други компании като „Пфайзер“ имат подразделения по целия свят, които могат да задоволят нуждите от препарати срещу коронавирус.

Според публикацията на в. „Та неа“ основните трудности са финансирането и получаването на съгласие от чуждестранните компании, които са разработили ваксините и притежават патентните права. Сред възможните решения е създаване на консорциум с гръцка компания, която да поеме инвестицията. Смята се, че само за създаването на производствен капацитет са необходими от 100 до 200 милиона евро, както и голям брой висококвалифицирани кадри.

Срокът за реализация на подобен проект е в най-добрия случай от 12 до 18 месеца и то при наличие на договор за доставка на суровини, отбелязва БТА.

Решаващ фактор ще представлява и купувачът на ваксината, доколкото към момента продажбата се осъществява не на свободния пазар, а съгласно правителствени споразумения. Жизнеспособността на инвестицията след пандемията също е източник на безпокойство, което действа като възпиращ фактор за целия проект, e заявил пожелал анонимност представител на фармацевтична компания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase