Снимка: Bulgaria ON AIR


Без пробив премина и 12-тата поредна среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси с Р Северна Македония. Къде се препъна работата на историците този път и грешка ли е това, че БПЦ не прие искането на Македонската църква да ѝ стане Църква – майка?

"Фатална грешка. Аз знам, че специалистите по църковните дела ще оспорят моето становище, но това беше фатална грешка". Това каза в предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде пример, че отделянето някога и на българската църква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично.

"Все пак тогава българската църква се отдели и стана национална църква. Ако тя не беше направила това уставно нарушение, нямаше да имаме днес самостоятелна църква", добави проф. Топалов.

По думите му, по същия начин седи въпросът и сега.

"Македонската църква поиска българската да ѝ стане майка. От това по-знаково признание за българския характер на населението, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Според проф. Топалов, нашата православна църква слуша други духовници, какво ѝ казват, други заповеди, други нареждания, и тя не прие предложението.

"БПЦ слуша и руски и сръбски духовници, но преди всичко руски. Това ще бъде нейният неизкупим грях", категоричен е проф. Топалов.

Експертът допълни, че македонците променят онези неудобни места в учебниците си, които се отнасят до Албания и Гърция. Очевидно и Албания, и Гърция са им поставили същите условия, каза проф. Топалов.

"Те видяха, че с Гърция шикалкавене не може да има. За България – те се надяват, че или Ангела Меркел, или сега президентът Байдън, или някой друг ще ни натисне да ги приемем в ЕС, въпреки тяхното поведение и отношение им към България", казва Топалов и уточнява:

"Те са на принципа на китайската капка. Малко по малко – така все ще се пробие камъкът. Само че, българският камък е твърд и няма да се пробие от такива дребни балкански хитрини".

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR на 6 март от 17.30 часа.

Коментари Напиши коментар

73

Мустафа паша Ататюрк

преди 1 месец

До Анонимен Боко=Топалов ! Реставрация на болшевизЪма! Напред към ЛибералиСТИЧния Интернационализъм! Чети, но не само във Фейса!!

72

Карлсон от покрива

преди 1 месец

Топалов да си гледа историята, може и да поумнее.., ако мисли.. "Огледал се Илия, пак в тия.." Решенията на Синода не са лъжица за неговата уста! От политически решения в историята на тоя хал сме! А той вчера ли се пръкна?? По кое време получи докторат и степен??

71

4 до 123

преди 1 месец

Отдавна съм забелязал колко си заблуден и глпав !