Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски осъди изгарянето на българското знаме на импровизирания карнавал във Вевчани, разтурен от полицията поради неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това съобщават македонските медии.

Още по темата

"Паленето на знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани е недопустимо и е за осъждане. Между съседите е необходимо да се градят доверие, разбирателство и уважение", написа президентът в профила си във Facebook.

Македонското външно министерство също осъди акта на изгаряне на българското знаме.

„Вековна традиция не бива да бъде заплашена от действия, с които се омаловажават или обиждат народи, държави, особено нашите съседи. Осъждаме запалването на знамето на Република България на карнавала във Вевчани, който акт не само нарушава реномето на карнавала, но и нанася щета на авторитета на Република Македония“, се посочва във Facebook профила на македонското МВнР.

По-рано българският посланик в Скопие Ангел Ангелов направи остър вербален демарш във външното министерство на Република Северна Македония по повод информациите за изгореното българско знаме във Вевчани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase