Снимка: архив, БГНЕС

Безплатни лекарства получават пенсионерите в Гърция с ниски пенсии до 500 евро. Те си получават обратно и орязаните суми от пенсиите в годините на кризата, след като магистратите постановиха, че орязването на пенсиите нарушава конституцията.

По лично разпореждане на премиера Кириакос Мицотакис през следващата година пенсионерите с ниски пенсии ще получават безплатни лекарства, предаде БНР.

"Пенсионерите, които живеят с ограничени средства, ще получават и през следващата година нашето внимание и помощ", написа в личния си профил премиерът. Намесата на гръцкия премиер по въпроса за безплатните лекарства на хората с ниски пенсии е само ден след публикации в медиите и обръщение на Съюза на пенсионерите в Гърция.

Още по темата

Според данни на социалното министерство 607 000 пенсионери в Гърция получават под 500 евро на месец и бяха поставени пред трудност да заплащат цялата стойност на лекарствата поради изтичане на срока на закона.

Първите реакции на пенсионери в медиите са на благодарност към правителството за удължаване срока на закона за безплатните лекарства.

В същото време след решение на Върховния съд на Гърция пенсионерите получават и удържаните им по време икономическата криза пари. Магистратите постановиха,че орязването на пенсиите противоречи на действащата конституция и правителството се принуди да изплати повече от 10 милиарда евро на гръцките пенсионери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase