Снимка: архив, БГНЕС

Гръцки митрополити тълкуват мерките срещу коронавируса като план срещу вярата на хората и заявиха, че ще отворят църквите въпреки глобите. За да успокои напрежението, говорителят на гръцкото правителството съобщи за извънредна среща на премиера Кириакос Мицотакис с главата на православната автокефална поместна църква на Гърция, предаде БНР.

Съгласно въведените COVID мерки в Гърция църквите получиха разрешение да отворят само на Коледа и Йордановден, но при много ограничен брой вярващи - 9 души на литургия. Вчера беше наложена глоба от 1500 евро на духовник, отворил църква в област Копио за вярващите.

Днес един след друг митрополити на различни гръцки области съобщават, че няма да се подчинят на мерките и ще отворят църквите за празниците.

Още по темата

Митрополитът на област Месогио директно обвини правителството, че с наложените мерки цели да повлияе на вярата на гърците.

Митрополитът на Серес, област силно засегната от вируса, обясни на управляващите, че "човек не е само тяло, но и душа и в тези тежки дни има необходимост от опора".

Митрополитът на остров Корфу призова вярващите да посещават литургия и заяви "ние ще служим литургия и нека да ни арестуват".

Правителството по време на първата вълна от коронавирус не позволи присъствие на богослужение дори за Великден, като очакваше, че и сега поради риска от епидемията няма да има реакция, но това не се случва.

Говорителят на правителството днес съобщи за извънредна среща непосредствено в следващите дни между премиера Мицотакис и архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase