Снимка: БГНЕС

През последните 10 години, от 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 г., въз основа на подадени молби от граждани на Република Северна Македония и приложените към тях документи, са образувани общо 77 829 преписки за придобиване на българско гражданство. Почти всички са на база български произход.

Данните, по време на петъчния парламентарен контрол, отчете министърът на правосъдието Десислава Ахладова, предаде БГНЕС. Питането към нея бе отправено от депутата от БСП Христо Гаджев.

Дирекция "Българско гражданство" към Министерство на правосъдието провежда интервюта с молителите и образува преписки по молбите и предложенията, уточни Ахладова и подчерта, че броят варира през всяка една от десетте години.

Общо 73 324 преписки обаче са завършили с предложение от Съвета по гражданство до вицепрезидента за издаване на указ за придобиване на българско гражданство, каквото предвижда законовата процедура.

Коментари Напиши коментар

46

баба мара

преди 1 година

колко години ви трябва да разберете че бълг документи са да шетат из Европаза каква българия става въпрос това е 4 и 5 поколение което изобщо не знае нищоза българия спрете с това даване на паспорти и наи вече на турците и спретеизборния туризъм

45

Анонимен

преди 1 година

Не се лъжете че македонците са българи! Не са! Там вече е формирана нова нация - македонска, основана от АСНОМ на Тито и с език редактиран от първото югославско управление там.

44

Анонимен

преди 1 година

А, колко още са раздадени срещу 500?