Снимка: Bulgaria ON AIR

Хоризонтът за разрешаване на сложния политико-исторически спор между България и Северна Македония сякаш се измества към все по-късна дата. Стратегическите проекти, външните фактори и влияние от Европа, САЩ и Русия или изборите в България, които Зоран Заев спомена, могат да обърнат картината и обтегнатите отношения.

"Започна да се разсъждава, че през март може да има пробив и трябва да се изчакат изборите в България. Има сблъсък на двете концепции. Да не мислите, че на Заев му е много лесно. Той буквално е разкъсван вътре в страната. Нашата непоследователност в отношенията днес е напът да изкара сериозен проблем между София и Скопие", каза в "България сутрин" международният анализатор Николай Кръстев.

Още по темата
По думите му се е променилo това, че Договорът за добросъседство между България и Северна Македония не се спазва, а отношенията се обтягат.

Според Кръстев след 2 гoдини и половина сме се сетили, че трябва да има анекс към договора.

"В Македония се извършиха промени, референдум за името, подписването на договорите с България и Гърция - всичко се случи в много къс период", допълни още международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Кръстев смята, че положението в Северна Македония е много специфично - има протести, организирани от опозицията.

"Говорим едва ли не, че сме помогнали много на Северна Македония за НАТО. Не може основните ни партньори в ЕС да не могат да помогнат за отношенията със Северна Македония днес. Трябва да се върнем към философията на Договора за добросъседство, и от Вашингтон и Брюксел трябва да ни подсказват. Не може всичко в момента да се формира около работата на комисията. Ако ние продължаваме да втвърдяваме тона, е възможно Гърция да засили присъствието си в икономиката в Северна Македония", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase