Снимка: Bulgaria ON AIR

Хоризонтът за разрешаване на сложния политико-исторически спор между България и Северна Македония сякаш се измества към все по-късна дата. Стратегическите проекти, външните фактори и влияние от Европа, САЩ и Русия или изборите в България, които Зоран Заев спомена, могат да обърнат картината и обтегнатите отношения.

"Започна да се разсъждава, че през март може да има пробив и трябва да се изчакат изборите в България. Има сблъсък на двете концепции. Да не мислите, че на Заев му е много лесно. Той буквално е разкъсван вътре в страната. Нашата непоследователност в отношенията днес е напът да изкара сериозен проблем между София и Скопие", каза в "България сутрин" международният анализатор Николай Кръстев.

Още по темата
По думите му се е променилo това, че Договорът за добросъседство между България и Северна Македония не се спазва, а отношенията се обтягат.

Според Кръстев след 2 гoдини и половина сме се сетили, че трябва да има анекс към договора.

"В Македония се извършиха промени, референдум за името, подписването на договорите с България и Гърция - всичко се случи в много къс период", допълни още международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Кръстев смята, че положението в Северна Македония е много специфично - има протести, организирани от опозицията.

"Говорим едва ли не, че сме помогнали много на Северна Македония за НАТО. Не може основните ни партньори в ЕС да не могат да помогнат за отношенията със Северна Македония днес. Трябва да се върнем към философията на Договора за добросъседство, и от Вашингтон и Брюксел трябва да ни подсказват. Не може всичко в момента да се формира около работата на комисията. Ако ние продължаваме да втвърдяваме тона, е възможно Гърция да засили присъствието си в икономиката в Северна Македония", обясни той.

Коментари Напиши коментар

56

БЪЛГАРИН

преди 2 месеца

С Титовите *** в Скопие никога няма да постигнем някакво споразумение, защото те са измам.ници. Като подписаха Преспанския договор с Гърция, според който се оказаха от лъжата им, че те са наследници на Александър Македонски, защо тези прош.ляци отново развяват знамето-вентилатор на Вергина, нали признаха че нямат нищо общо с тесалийския грък Александър и баща му Филип II. От България само ВЕТО за измислените македонци.

55

Анонимен

преди 2 месеца

Ама колко последователни бахме,когато националните предатели мучаха непрекъснато "йес" и след всако такова йес изчезваше по нещо от България и българското - я накой и друг атомен реактор,я някой нефтопровод и газопровод...абе,рай на последователността.

И сега каква взе че стана тя - влечугото"йес",за каквато беше приета държавата ни,взе,че се поопъна ...и взе,че стана тя!

Сега ще ги видите нашите западни(а може и не само) "приятели",на какво ще и направят,ама белким прогледнем най-после!!!

54

Анонимен

преди 2 месеца

Така наречените македонци са абсолютни *** или по - скоро се мислят за хитреци. Мазнеха се докато им помогнем а сега започнаха с подмолничеството. Но защо ли да се учудвам? Никога не съм хранила илюзии спрямо тях. Все пак мислех че след като ЕС им е толкова важен просто ще влязат в него и най после ще престанат А то какво се оказа? Гадове си бяха гадове си останаха. Да им отстъпваме истотията си? На тия? Никога!