Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония, съобщи БНР.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги отказват да подписват протоколите, като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде".

Още по темата

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието и съдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята - управляваната от цар Самуил държава, да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил.

Непрекъснато се внушава, че някой поставя под съмнение идентичността и езика на гражданите на РСМ, това изобщо не е вярно, ако има забележки, то е за пътя до формирането на нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase