Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи обяви, че подава оставка, след като обвинението му бе потвърдено от базирания в Хага съд за военни престъпления в страната, предаде Ройтерс.

Пред медиите в Прищина Тачи потвърди, че спецсъдът е потвърдил обвинението срещу него във военни престъпления.

Той призова гражданите да не организират публични мероприятия в негова подкрепа.

Още по темата

Съдът в Хага потвърди обвинителните актове както срещу Тачи, така и срещу бившия председател на косовския парламент Кадри Весели. И двамата потвърдиха информацията и заявиха, че ще отидат доброволно в Хага.

В Косово вчера бе арестуван и Якуп Красничи, който снощи пристигна в Хага. Адвокатът му потвърди, че обвинителният акт, повдигнат от специализираната прокуратура, вече е потвърден от съда. Красничи е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Спецсъдът няма общо с Международния трибунал в Хага за престъпления в бивша Югославия. Той е създаден заради предполагаеми военни престъпления на Армията за освобождение на Косово.

На 24 юни Специалната прокуратура в Хага съобщи, че е повдигнала обвинение на Тачи и Весели. Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които двамата и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора. Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници, посочи прокуратурата.

Обвинителният акт трябваше да бъде потвърден от Специалния съд в Хага, който бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово. Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклад на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г. Съдът започна изслушвания през декември 2018 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase