Снимка: архив, БГНЕС

Ръководството на гръцката неонацистка партия "Златна зора" е заплашено от дълги години затвор, след като вчера съдът отхвърли исканията за проявяване на снизходителност, пише днес в. "Катимерини".

Обявяването на присъдите в процеса срещу "Златна зора", който приключи миналата седмица, бе отложено, след като един от бившите депутати от партията и настоящ член на Европейския парламент - Янис Лагос, поиска отвод на съда, обвинявайки го в предубеденост. Искането на Лагос също бе отхвърлено, информира "Катимерини".

Лидерът на "Златна зора" Никос Михалолякос и още шест бивши депутати, включително Янис Лагос, са заплашени от присъди между 5 и 15 години затвор, след като бяха осъдени по обвинение в ръководство на престъпна организация. Съдът призна смекчаващи вината обстоятелства само за четирима от общо 18 бивши депутати на "Златна зора" и други 10 членове на партията.

Съдът няма да смекчи присъдата и на Йоргос Рупакиас, който бе осъден за убийството на рапъра с леви политически убеждения Павлос Фисас, както и на осъдените за нападенията срещу египетски рибари през 2012 г. и срещу членове на профсъюза ПАМЕ през 2013 г., пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Още по темата

След като вчера съдът обяви за кои от осъдените могат да бъдат взети предвид смекчаващи вината обстоятелства, сега предстои самото обявяване на присъдите. Прокурорът прави предложение, защитата представя своите контрааргументи, а съдът взема решението, пояснява вестникът.

Появата на евродепутата Янис Лагос и неговото искане за отвод на съда обаче върна процедурата назад, отбелязва "Катимерини". Според източници на вестника инициативата на евродепутата е замислена от ръководството на "Златна зора" с цел присъдите да бъдат произнесени от нов съдебен състав, който да прояви по-голяма снизходителност.

"Златна зора" е основана през 80-те години на миналия век като неонацистка организация. Партията изгря на политическата сцена през 2012 г. в разгара на икономическата криза в Гърция и стана трета парламентарна сила. Тя често е била смятана за пример от много крайнодесни групи в Европа и на други места и присъства в парламента на Гърция от 2012 до 2019 г.

Срещу партията през 2015 г. започна голям съдебен процес, провокиран от фаталното намушкване с нож на рапъра Павлос Фисас през 2013 г. Делото обедини четири случая в един процес: убийството на Фисас, нападения срещу египетски рибари през 2012 г. и срещу активисти с леви убеждения през 2013 г., както и това дали "Златна зора" е действала като престъпна организация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase