Снимка: БГНЕС

САЩ продължават да изпитват дълбока загриженост от действията на Турция в източното Средиземноморие, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, като призова за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс.

Още по темата

Напрежението в източната част на Средиземно море се повиши поради противоречащите си претенции на Турция, Гърция и Кипър към морски райони, за които се смята, че са богати на природен газ.

"Страните от региона трябва да разрешат противоречията си, включително в областта на сигурността, енергийните ресурси и морските въпроси, по дипломатичен и мирен път", заяви Помпейо по време на посещение в Кипър, където се срещна с президента Никос Анастасиадис.

"Повишаването на военното напрежение на помага на никого, освен на враговете, които биха искали да видят разделение в трансатлантическото единство", подчерта държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

Кипър и САЩ подписаха днес меморандум за взаимно разбирателство с цел по-нататъшно сътрудничество в областта на отбраната, предаде ТАСС. Документът беше подписан от Помпейо и кипърския външен министър Никос Христодулидис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase