Снимка: БГНЕС

Франция изпрати два изтребителя "Рафал" и фрегатата на военноморските сили "Лафаейт" в източната част на Средиземно море в рамките на планове за увеличаване на военното си присъствие в района. Дори военноморските сили на Гърция и Франция участваха днес в съвместно учение в рамките на военното сътрудничество между двете страни.

По-рано френският президент Еманюел Макрон призова Турция да спре сондажите за петрол и газ в спорните води в района, довели да изостряне на напрежението с Гърция.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис написа в Туитър, че френският президент Еманюел Макрон е истински приятел на Гърция и също твърд защитник на европейските ценности и международното право.

Гръцки и турски военни кораби се следят един друг заради турските сондажи за петрол и газ във води, които Гърция смята за свои. Гърция и Турция отдавна спорят за обхвата на изключителните си икономически зони (ИИЗ) в източната част на Средиземно море. Турция оспорва правото на гръцките острови на собствен континентален шелф и като следствие - на ИИЗ. През последните дни напрежението по въпроса ескалира, след като Гърция подписа споразумение за делимитиране на ИИЗ с Египет, а в отговор Турция изпрати сеизмографския кораб "Оруч Реис" в оспорваната зона - придружаван от военна флотилия. Това разпали отново напрежението между двете страни, съюзници в НАТО.

В изявление по телевизията в сряда Мицотакис предупреди за риск от инцидент в оспорваната зона, където са събрани гръцки и турски военни кораби.

След телефонен разговор късно същия ден с гръцкия премиер Еманюел Макрон обяви, че е решил временно да увеличи френското военно присъствие в Източното Средиземноморие в предстоящите дни в сътрудничество с европейските партньори, включително Гърция.

Какво се случва в региона: засилена военноморска активност

Съвместните френско-гръцки военноморски маневри са проведени в източната част на Средиземно море, включително в район, който Турция е обявила за забранен с навигационно съобщение (Навтекс), съобщиха гръцки медии.

В неделя въоръжените сили на Гърция бяха приведени в бойна готовност заради разполагането на турски кораби за военни учения в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо. Към това се добавя и намерението на Анкара корабът "Оруч Реис" да започне проучвания край Кастелоризо.

В момента турският кораб още е в района на гръцкия шелф, който Турция смята за свой. Според гръцките медии в този район са разположени около 25 турски кораба. Там се намират и гръцки кораби и подводници, които следят придвижването на турския флот.

Без да е потвърдено официално, медии съобщиха днес, че гръцката фрегата Лимнос и турската фрегата Кемалрейс са се докоснали по време на маневри в Източното Средиземноморие. Уточнява се, че двата кораба са се докоснали, което не означава задължително, че са се сблъскали. Това може да се случи при маневриране в много тясно пространство.

Взаимни обвинения и откровени заплахи

Никакви провокации на Турция няма да останат без отговор, Гърция ще докаже това, ако се наложи, заяви в обръщение към нацията Кириакос Мицотакис, цитиран от ТАСС.

"Нито една провокация няма да остане без отговор. Ние доказахме това на практика. И при нужда ще го докажем още веднъж", каза Мицотакис.

Заплахи към Гърция отправил Девлет Бахчели, лидер на турската партия на Националистическото действие (ПНД) и съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи вчера в електронното си издание гръцкият вестник "Елефтерос типос". Според публикацията Бахчели е заявил следното: "Гърция се държи враждебно. А всички знаят какво прави турският народ с враговете. Турският народ не се шегува. Тези, които правят провокации в морето, ги чака удавяне. Резултатът от провокациите в териториалните ни води е потъване, стомахът на рибите, дъното. Никой не може да прогони Турция от Средиземно море и да ни затвори в Анадола. Няма такава сила. Тези, които ни излизат насреща, (....) или са изгубили ума си, или тялото и мозъкът им са се вцепенили от твърде много сиртаки".

Искрена ли е Анкара, по-скоро не

Турция иска да разреши спора с Гърция за експлоатацията на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие чрез диалог, заяви вчера турският министър на отбраната Хулуси Акар.

"Въпреки всичко това (ескалацията на напрежението), ние искаме да вярваме, че здравият разум ще надделее. Както на терен, така и на масата (на преговори), ние се придържаме към международното право, добросъседските отношения и диалога", заяви Хулуси Акар пред Ройтерс. "Ние искаме да постигнем политическо решение чрез мирни средства в съответствие с международните закони", допълни той.

Министърът на отбраната каза, че Турция ще продължи да защитава своите права, връзки и интереси в крайбрежните води. "Трябва да се знае, че нашите морета са нашето синьо отечество. Всяка капка е ценна", каза Хулуси Акар.

"Външният министър Мевлют Чавушоглу, крайнодесен националист, който е известен с това, че написа в Туитър, че европейците са "разглезени расистки деца, които трябва да си знаят мястото"... сега казва, че Гърция не е откликнала на призивите на Анкара за разговори. Затова и Турция ще изпрати кораби където й харесва. Страните от ЕС, които се страхуват от Турция, защото й плащат милиарди евро да спира бежанците да не идват в Европа от 2015 г. насам, все пак критикуваха действията на Анкара в Средиземно море." Това написа на 11 август Сет Францман в Джерузалем пост.

Как ще реагират ЕС и САЩ. Ами Израел, ами НАТО

В петък ще се проведе извънредно телеконферентно заседание на министрите на външните работи на ЕС по искане на Гърция, на което ще бъде обсъден въпросът за напрежението с Турция в Източното Средиземноморие (и за ситуацията в Беларус).

Както стана ясно по-рано, същия ден гръцкият външен министър Никос Дендиас ще се срещне извънредно по същия въпрос с американския държавен секретар Майк Помпейо по време на посещението му в Австрия.

Днес гръцкият външен министър Никос Дендиас замина за Израел за разговори по въпроса. Израелското правителство вече изрази подкрепа за Гърция в спора й с Турция. "Израел следи внимателно увеличаването на напрежението в Източното Средиземноморие. Израел изразява пълната си подкрепа и солидарността си с Гърция за морските й зони и за правото й да делимитира своята ИИЗ", се казва в  съобщението на израелското правителство.

Гърция вече обяви, че няма да приеме "дистанцирания подход" на НАТО и че иска повече европейски страни да направят нещо за прекратяване на провокациите от турска страна.

Какво започна да прави "Оруч Реис"

Турският сеизмографски кораб "Оруч Реис" вече е започнал проучвания за енергоносители в оспорвания с Гърция район на Източното Средиземноморие, съобщи вчера Асошиейтед прес, като се позовава на турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

В Туитър Дьонмез е написал, че "Оруч Реис" "прави рентгенова снимка на нашите морета". Той е съобщил още, че корабът вече е положил 1750 километра сеизмични кабели в морето.

Планирано е дейността на кораба в зоната между Гърция и Кипър да продължи до 23 август. На пресконференция в Анкара Мевлют Чавушоглу каза, че Турция ще издаде нови лицензи за операции близо до западните граници на нейния континентален шелф и ще продължи всякакъв вид сеизмични и сондажни дейности в района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase