Снимка: БГНЕС

Днес се навършват три години от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България. Споразумението беше подписано в Скопие от тогавашния премиер Зоран Заев и българския премиер Бойко Борисов.

"На този ден преди три години имахме честта заедно с премиера на България Бойко Борисов да отдадем почит на илинденците от Крушево и АСНОМ, на святото място пред гроба на Гоце Делчев в Скопие и да подпишем Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Показахме политическа воля за напредък, за решаване на открити въпроси и направихме историческа крачка напред. Създадохме модел, с който поставихме общото минало като основа за по-добро бъдеще и по-добър живот на нашите граждани", написа днес във Facebook профила си лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Той добавя, че перспективите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по-късно и на Договора от Преспа с Гърция са донесли на страната членството в НАТО, отварянето на процеса на преговори за членство в ЕС, но и съпредседателството на Берлинския процес тази година, с което за първи път страна извън ЕС заема лидерска позиция в тази регионална програма на ЕС за Западните Балкани.

"Този успех се превърна във вдъхновение и модел за сътрудничество за региона и извън него, а македонският народ и всички граждани на Северна Македония утвърдиха вярата си в най-близките си съюзници по европейския и прогресивен път към едно по-добро бъдеще. Чрез това споразумение заедно решихме да попречим на злонамерената пропаганда, да се противопоставим на речта на омразата и да победим национализма", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

Заев посочи, че рамката на бъдещето на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество води правителствата на двете държави по пътя на безрезервна ангажираност за постигане на перспективите за развитие и напредък на отношенията между Република Северна Македония и Република България и за добруването на техните народи.

Коментари Напиши коментар

15

Нормален

преди 1 седмица

Ако не беше братска Русия нямаше да им нужда от такива договори.Македония щеше да си е българска.

14

Паисий

преди 1 седмица

Договора за приятелство с Македония е един безспорен успех за Бойко Борисов!
Да припомня , че и към настоящият момент охраняваме небето на братската нам държава!

13

до 7

преди 1 седмица

Никакво обединение не ние нужно с тях ще ни напълнят с шиптъри.Бил сън в Македония на работа като тираджия също съм бил много пъти мие показвана карта на която част от България и Гърция е очертана като тяхна територия.Просто по голямата част от обикновените хора са на строени срещу нас.А техният проблем са щиптарите много рсждат и ще ги претопят и свяра и с език.