Снимка: архив, БГНЕС

Гърция обвинява Турция в навлизане на турски кораби в гръцки континентален шелф.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис получи подкрепа от германски канцлер Ангела Меркел.

Военноморските сили на Гърция са в повишена бойна готовност, съобщават от министерството на отбраната в Атина. Прекратени са отпуските на всички военни, предаде БНР.

Присъствието на турски кораби до гръцкия остров Кастелоризо е "провокативно действие" в зона на гръцкия континентален шелф, реагираха от Атина в протестната нота към Анкара.

Премиерът Мицотакис провежда дипломатически маратон за изтегляне на турските кораби.

Гърция получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Късно снощи гръцкият премиер проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, като не се съобщават подробности от разговора.

Днес премиерът Мицотакис се среща с лидерите на опозиционните партии за изграждане на обща национална стратегия срещу "турското предизвикателство в Егейско море".

В повишена готовност са и военните части в област Еврос на границата с Турция, откъдето се очаква нова вълна от бежанци и мигранти. На място е министърът на обществения ред Хрисохоидис.

Медиите в Гърция цитират турското външно министерство за сеизмологични проучвания в Средиземно море, докато в същото време е фиксирано движение на турски военни кораби в този район, което според гръцката страна е "грубо нарушение на международното право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase