Снимка: Bulgaria ON AIR.

Демонстрациите в сръбската столица ескалираха тези дни, стигна се и до щурмуването на парламента. Какво разпали страстите в Белград коментира в "България сутрин" международният анализатор Николай Кръстев.

"Трудно може да бъде възпрян този гняв на хората, те не вярват на своите експерти. Техният кризисен щаб се превърна в екип от пиари на президента Вучич. Има недоверие и към цифрите, които в Сърбия се споменават на заразените от коронавирус. Предстои много "горещо" лято за Александър Вучич, има съмнение, че след 2-3 месеца може да има предсрочни парламентарни избори", каза експертът.

Още по темата

Той добави, че не само мерките около коронавируса, а цялостната ситуация в страната е предизвикала напрежението и ескалирането на протестите. По думите му много влиятелна сръбска НПО издала доклад, че в Сърбия е бил скрит реалният брой на починалите.

"Това е първият случай в най-новата история на Сърбия, в който президент има толкова силно стабилно мнозинство, управляващите нямат нужда от коалиционен партньор. Това, което става в Сърбия, е много комплексно. Опозицията, която беше подценяване по време на предизборната кампания, не беше допусната до националните телевизии", обясни международният анализатор.

Кръстев отбеляза, че едни от най-големите протести са били именно пред сградата на Сръбската национална телевизия.

"Вучич каза, че някой се опита да отслаби позицията на Сърбия в навечерието на разговорите за Косово. Той съобщи, че сръбските спецслужби ще представят информация. Сърбия навлиза в много специфичен момент, трябва да се намери решение за Косово", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него подценяването на сръбския или албанския фактор на Балканите ще създаде много сериозен дисбаланс.

"Гражданите са недоволни от реакцията на сръбските полицаи, питат се дали е било нужно да бъде изведена конна полиция. Притеснявам се дали Вучич няма да е първият президент на европейска държава, който може да загуби властта при такова смазващо мнозинство. Изненадващо е, че САЩ мълчат в тази ситуация, ЕС се стреми да поддържа баланс", коментира експертът.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 1 месец

Вучичовата работа малко прилича, хем *** в ******, хем душата в Рая!

Накрая ще падне и от двата стола, а крайнодесните ще вземат цялата власт, вече съвсем явно!

9

Юрий Долгорукий

преди 1 месец

ФСБ /не групата/ шари.

8

Анонимен

преди 1 месец

Каква глава за влизане в ЕС ще отваря Сърбия? Ти късопаметен ли си? Какво казаха на България преди 19-20 г.? Никакъв ЕС няма да видите, докато не влезете в отан.