Снимка: БГНЕС

Забраната за влизане на сръбски туристи в Гърция е сериозен удар, оплакват се хотелиери в южната ни съседка. В момента българите и румънците съставляват основния туристически поток в северната част на южната ни съседка, а заетостта на хотелите по гръцките острови достига едва 15%, предава БНР.

Последните сръбски туристи преминаха в Гърция минути пред 6 часа тази сутрин. Десетки сръбски коли останаха в неутралната зона на граничния пункт "Кулата - Промахон" през нощта и гръцките власти се принудиха да позволят влизане на туристите.

Пред камерите на гръцки медии сърбите благодариха на българите, които са им давали предимство, за да влязат в Гърция.

Председателят на Съюза на хотелиерите в Гърция се оплака от загубите за туристическия пазар от забраната за почивка на сръбски туристи. Той каза, че вече дори и прогнози не могат да се правят за развитието на сезона въпреки оптимизма на министъра на туризма Теохарис, който обеща "успешен август".

В Северна Гърция и предимно на Халкидики основните туристи в този период са само българи и румънци. Те обаче резервират в последния момент, защото се страхуват да не се въведат нови забрани.

Затворената граница при "Маказа" унищожи и малките надежди за туризъм в Северна Гърция, оплакват се пред медиите хотелиери и собственици на таверни от този район. Спряха и еднодневните екскурзии на българите, съобщават от Кавала.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase