Снимка: БГНЕС

Гърция отчита над 30% спад на туристите спрямо миналата година заради кризата с COVID-19. Това каза пред Радио „Фокус“ гръцкият икономист Йоаким Каламарис. Той отбеляза, че в цялата страна са затворени около 30 000 ресторанти и кафенета, а безработицата се очаква да достигне до 30%.

Още по темата

„Предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в Гърция дават резултат. Не е потискащо. Голяма част от плажовете са заети с туристи и местно население. Ресторантите и кафенетата работят. Служителите ползват маски, осигурени са съответните дезинфектанти. Определено предприетите в Гърция мерки са интелигентни“, обясни той.

Йоаким Каламарис допълни, че туристическият бизнес е получил сериозна подкрепа от държавата в месеците, в които хотелите, ресторантите и кафенетата са били затворени заради въведените извънредни мерки. Но последствията са сериозни, тъй като много заведения са фалирали, а хората са останали без работа.

„Коефициентът е зависим от развитието на коронавируса и финансовото състояние на хората, които посещават Гърция. Това не е обяснимо като микро и макро икономически елемент само от гледна точка на коронавируса, а от последиците, най-вече финансови“, коментира той.

Въпреки че се очаква финансова помощ от ЕС за страните, пострадали от COVID-19 кризата, според Йоаким Каламарис е добре политиците да разчитат на своите възможности и Брутния вътрешен продукт на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase