Снимка: архив, БГНЕС

Ситуацията с коронавируса в Сърбия се влошава, а в Белград е много тревожна, заяви сръбският епидемиолог Предраг Кон, член на Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса.

"Тестват се все повече хора. Има болни в студентските общежития, последните данни са за 91 позитивни, но вероятно и те се променят", каза Кон.

Сега съществуват 12 малки клъстера. Голям брой хора обаче - 57 на сто, не знаят къде са се заразили.

"Няма признаци за бързо подобряване", каза Кон и посочи, че предстоят събития, на които може да се очаква предаване на инфекцията - приемни изпити за университетите, абитуриентски балове, сватби.

Още по темата
Според епидемиолога не става дума за втора вълна на коронавируса, а за втори пик в страната. Д-р Кон каза, че в момента сред новозаразените има много млади хора, родени през 80-те и 90-те години и става дума за хора, които имат най-много контакти.

Няма ясно изразен сезон на разпространение, очевидно вирусът се разпространява и по това време на годината, каза Кон.

Той заяви, че за събирането на много хора на спортни събития, на които се е стигнало до случаи на заразяване, е отговорен организаторът.

Като място за интензивно предаване на вируса епидемиологът посочи нощните клубове и каза, че се обмисля прекратяването на работата им, както и намаляване на работата на заведенията, предаде Танюг.

"По-добре е да вземем тези мерки възможно по-рано, отколкото да чакаме ситуацията да се влоши", каза Кон.

 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.