Снимка: БГНЕС

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети призова всички партии на албанците в Северна Македония да се обединят зад идеята да бъде избран първият албанец премиер на Северна Македония, съобщават македонските медии.

В петък в речта си по повод годишнината от основаването на партията Ахмети отчете постигнатото досега от албанците в управлението на страната през изминалите 18 години и посочи, че следващата цел, която те трябва да реализират, е албанец да заеме поста премиер на Северна Македония, съобщава БНР.

В събота Ахмети разпространи видео, в което обяснява необходимостта от равноправие на албанците, които срещали трудности при заемане на работни места, във всекидневния живот и били изправени пред селективно правосъдие.

Това ни подтикна да направим следващата стъпка, за да отстраним и последните трудности за гражданите албанци по начин, който да осигури пълно равноправие, цялостен подход и отговорност в управлението. Това е причината да се ангажираме да имаме първи премиер албанец в Северна Македония, каза Ахмети и призова албанските партии и да се обединят за постигането на тази цел.

Парламентарните избори в Северна Македония първоначално бяха насрочени за 12 април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус и засега няма яснота кога ще се проведат.

В момента страната се управлява от служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase