Една част от сръбските говори от Призренско-Тимошките говори, които са се формирали на територията на днешната Метохия / историко-географска област, обхващаща югозападната третина на Косово/, чрез миграциите са стигнали чак до София и малко на територията на днешна Македония. Това твърди сръбският учен д-р Виктор Савич от института по сръбски език от Сръбската академия на науките и изкуствата.

Според него българите смятали този говор за български, тъй като е с по-проста граматична структура и прилича на техния език. Това пише сръбското издание „Курир“ под заглавие: „Скандално. Българската академия удари сръбския: Български корени от Дунав до Гевгели, от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид!“.

Повод за изявлението на Савич е, че „БАН публикува книга /не се посочва име, автор и т.н./, в която се посочва, че езикът в земите от Дунав до Гевгели и от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид е с български корени“. Сдружението „Спона“ от Северна Македония било се обърнало към Сръбската академия на науките и изкуствата, която да реагира.

Още по темата

Пред ТВ Първа Виктор Савич каза, че сръбският език, както и всички славянски езици, произхожда от праславянския и по времето, когато се е формирал сръбският език, българите изобщо не са били славяни.

Според сръбския учен българите били дошли по-късно от сърбите на Балканите, като тогава те са били част от „турската“ група народи /вероятно се има предвид тюркска/, както и някои други номади, които минали през тези земи.

„Славяните, които се оказали на територията на България в онзи момент, са се асимилирали и са започнали да се идентифицират като българи, докато нашата идентичност се е формирала единствено като сръбска“, каза Савич.

„Сръбският народ не живее само в Сърбия и той не е „внесен“ на територията на Босна и Черна гора, а е там от време оно“, зави той.

„Народният език, както казва Савич, е реален език, който се говори на терен, като на терена на сръбския народен език са изникнали, съответно са били внесени, хърватският, бошняшкият, и както каза Савич, „така нареченият черногорски“, пише сръбското издание.

„Политик днес пожелае неговата нация, не е важно как се е появила тя, да има свой език. И те казват „Ето, ние обявяваме черногорски език“. Извинявайте, на кой език са известни денят и годината на раждане? На сръбския език не се знаят нито денят, нито годината на раждане“, каза Савич.

Според него при езиците, чиято дата на поява е известна, става дума за езиков инженеринг, както и инженеринг на идентичност, заключава „Курир“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase