Снимка: БГНЕС

Кризата, предизвикана от коронавируса, която вече доведе до затваряне на фабрики на трите най-големи автомобилни компании в Европа, стигна и до Румъния: "Форд" ще трябва да изпрати в техническа безработица 6000 служители, съобщава в. "Адевърул", цитиран от БНР.

Още по темата

Според лидера на синдиката на "Форд Румъния" Мария Маня служителите на автомобилостроителния завод в Крайова ще бъдат изпратени в техническа безработица в периода 19 март - 5 април. Решението на американската компания е продиктувано от пандемията на коронавируса.

Синдикалният лидер заяви за Медиафакс, че служителите ще получават 78 процента от заплатите си в този период.

Мария Маня обаче смята, че не цялата дейност на фабриката ще бъде прекратена, но отбелязва, че за момента няма информация как точно ще бъде приложена мярката.

Заводът на "Форд" в южния румънски град Крайова има над 6000 служители. "Адевърул" отбелязва, че компанията все още не е потвърдила официално тази информация.

Вестникът напомня, че "Фолксваген" вече е обявил, че затваря почти всичките си фабрики в Европа. "Рено" също обяви в понеделник, че временно спира дейността в 12 от заводите си.

Коментари Напиши коментар

11

Гошо

преди 2 години

До 2А казаха ли кога ще ги получат Ти си изглежда много наивен Да не стане от временно затваряне да мине на постоянно но

10

Гошо

преди 2 години

До Анонимен3Не Жигула а Запорожец

9

shit country

преди 2 години

Ако Румъния беше нормална държава. При съкращеване на персонал са длъжни да им изплатят по 30 заплати. Ама с калпаво правителство, калпава държава. А и нашата е по- зле