Снимка: архив, БГНЕС

Все повече граждани на Сърбия се опитват да вземат българско гражданство. Те правят това, за да получат работа и по-добър живот в страна от ЕС, да придобият право за безплатно следване и стипендия в България, облекчения при лечение или да използват многобройните привилегии, осигурявани от българския паспорт, който отваря вратите на ЕС, пише сръбското издание "Южне вести".

Силния интерес за придобиване на български паспорт, който по привлекателност е далеч преди сръбския, потвърждава Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център в град Враня, който отскоро има право да предоставя консулски услуги.

По думите на Аначков освен тези, които се интересуват да получат български паспорт, има и млади хора, които искат да следват безплатно в България.

"Безплатното следване е възможно отскоро. Освен всички привилегии, студентите получават и 120 евро месечна стипендия през първата година. Гражданите са заинтересовани да получат български паспорт, защото той им дава многобройни привилегии, а по привлекателност е далеч пред сръбския", казва Аначков за "Южне вести".

Центърът осигурява възможност гражданите да получат консулски услуги, тъй като веднъж месечно консулите от генералното консулство на България в Ниш идват във Враня.

Става дума най-вече за възможността за предаване на документацията за доказване на български произход, което е нужно при кандидатстването за българско гражданство, възможността за записване на час за хората от българското малцинство в Сърбия за безплатни прегледи във ВМА в София, възможността за заверка на документи, обяснява Аначков.

"Моят баща вече има българско гражданство, така че това улеснява много нещата за мен, но трябваше да минавам през интервюта и да чакам известно време. Тук е много трудно да живееш нормално и да печелиш добре. Политиката се е намесила в почти всички сфери на живота ни. Заради фамилното си име често са ми поставяли етикет, което изобщо не е приятно. Тук имаше и коментари: "Българи, вървете си в България, малко ли вреди сте ни причинили във войните" и други подобни забележки. С българския паспорт ще имам възможност за приличен живот в страна от ЕС, без лепене на етикети, без да трябва да се моля на разни хора да ме вземат на работа. Дава шанс за живот, по-различен от простото оцеляване", разказва жена от Враня.

Процедурата й по получаване на българско гражданство тече от близо две години, като не е трябвало да доказва, че има български произход, докато баща й е чакал близо 5 години.

"Той получи гражданство преди десетина години само с училищно свидетелство  на неговия баща, където пише, че той е български гражданин. Сега контролът е много строг, тъй като търсенето е по-голямо и се изискват категорични доказателства", казва още жената.

По думите й само разходите по превода на документите и пътуванията възлизат и на над 500 евро. По данни на Българо-сръбския център във Враня в момента има десетина души, които са заинтересовани за получаване на български паспорт.

Все повече коли с български номера в Сърбия

От края на миналата година консулски дни се провеждат и в Босилеград и Цариброд, което улеснява най-малкото получаването на информация.

Мъж от Пирот чака за български паспорт повече от 4 години, като тръгнал да прави това директно чрез министерствата в България. Очаква тази година най-накрая на получи паспорт на страна от ЕС, който според изследване, проведено от британските власти, се намира на 18-0 място и се котира по-добре от сръбския, който е на 39-о място.

"Работата е ясната причина и напускането на страната, а за хората, които остават в Сърбия, улеснява закупуването на автомобил. По-ниска цена за регистрация, по-ниски данъци. Колата се регистрира в България и заради митото струва поне 500 евро по-малко", обяснява мъжът от Пирот.

Затова и не е странно, че по улиците на Пилот и Цариброд все по-често могат да се видят автомобили с българска регистрация. Макар че български туристи все по-често посещават сръбските гранични градове, става дума главно за колите на хора с двойно гражданство.

От двойното гражданство силно се възползват жителите на Цариброд. Според някои оценки над 300 души от този град всеки ден отиват на работа в България.

По данни от последното преброяване на населението в Сърбия Цариброд и Босилеград са единствените общини в Сърбия, в които българите са мнозинство от жителите, заключава изданието "Южне вести", цитирано от най-големия сръбския вестник "Блиц". 

Коментари Напиши коментар

131

жоро

преди 2 години

До Анонимен: Ами а САЩ гарантирани депозити (CD) носят в момента 3% капитализирана лихва. Гаранция пълна до 1 милион. Ами това е Държава.

130

Анонимен

преди 2 години

Съжалявам мноо но Сърбия винаги е била с Русия .Сърбите са вярващи християни и празнуват коледа на 6 януари както и руснаците .Българите са племе което празнува по американски стил хелоин,коледа, и други американски празници. Син съм на земя прекрасна ...Син съм на крадливо племе!Протестанти и Католици нямат работа в България.Православни сме от Борис първи времена в които Америка е нямало на картата .Свети Валентин или Трифон Зарезан е български празник ?

129

Скептик

преди 2 години

Ами не ги възхвалявам, но само те ни останаха. И те са изчезващи. Нито Турци, нито Гърци, нито Румънци са ни по-близки. То не може да се гледа само назад. Ако някой може да си вземе Български паспорт да го вземе. Трябва да си помагаме с тях. Простичко нали.