Еди Рама. Снимка: Reuters

Албанският парламент одобри пакет от законови текстове срещу оклеветяване, критикувани от журналисти и от Съвета на Европа като опит за запушване на устата на медиите, докато правителството изтъква, че те само ще внесат ред в "джунгла от фалшиви новини и омраза", предаде Ройтерс.

С два закона парламентът овластява албанските медийни регулатори да разглеждат жалби срещу сайтове, да изискват сваляне на материали, да налагат глоби до 1 милион леки (9 013.88 долара) и да прекратяват дейността им.

Журналистите, които протестираха с черни шалове пред парламента, казаха, че новите мерки представляват цензура.

Повече от 10 медийни организации осъдиха новите законови текстове и обявиха, че ще започнат информационна кампания срещу ограниченията, за да бъдат отменени.

Съгласно направени в последния момент промени, законовите ограничения ще засягат между 700 и 800 сайта, както и телевизионни канали, пише БТА.

"Законът гласи: ако материалът ви не ни харесва, можем да го свалим и да ви глобим", смята редакторът Ентон Абилекай.

Премиерът на Албания Еди Рама каза пред парламента, че новият закон цели да не се дава възможност фалшивите новини и оклеветяването да довеждат до фатални последици или да принуждават бизнесмени да дават подкупи, за да не бъдат очерняни продуктите им.

Рама подчерта, че законът не накърнява правото на свободно изразяване и мнение, а възстановява достойнството на оклеветените.

"Това е джунгла, която взема пари отляво и отдясно...Джунгла, която поражда омраза, дезинформация и отчаяние", каза премиерът пред законодателите.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович каза, че албанският закон се нуждае от спешно подобрение, защото в него има текстове, несъвместими с международните стандарти за човешки права, които защитават свободата на изразяване и свободата на медиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase