Снимка: архив, Reuters

Германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер, който пристига днес на посещение в Сърбия, заяви в интервю за вестник "Политика", че Сърбия напредва силно в сферата на икономиката и изграждането на правова държава. Той подчерта, че продължаването на помирението между страните от Балканите и засилването на регионалното сътрудничество са някои от ключовите въпроси в процеса на присъединяване към ЕС.

"Процесът на разширяване в бъдеще още повече ще се ориентира към фактическия напредък в областите на борбата против престъпността и корупцията. Разговорите обаче обхващат и сферата на доброто управление", каза Алтмайер в интервюто за "Политика".

Запитан разчита ли Германия на приноса, който европейските страни, които не са членки на ЕС, могат да дадат, за да бъде засилена позицията на континента като цяло, Алтмайер посочи, че сръбската икономика трябва да се приспособи към дигитализацията.

Още по темата

Говорейки за риска регионът на Западните Балкани да попадне в сферата /на влияние/ на други глобални играчи, германският министър каза, че ЕС трябва да стане по-видим в региона и да засили вече съществуващите инструменти на сътрудничество между ЕС и страните кандидати.

На срещата си днес с германския министър президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант Фолксваген в Сърбия. "Ще дадем всичко от себе си. Сърбия не е член на ЕС като България и Румъния, нямаме и голям пазар като Турция", каза Вучич за ТВ Пинк, цитиран от вестник "Данас".

Той обясни, че има технически проблеми поради това, че Сърбия не е член на ЕС, но все пак Сърбия може да предложи субсидии за чуждестранната компания, които другите страни не могат да предложат.

"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и Фолксваген ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц".

Ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, гринфийлд инвестиции за над 300 милиона евро, допълва вестникът, цитиран от БТА.
 

Коментари Напиши коментар

94

Възмутен Българин

преди 2 години

До *** БалканскиОще не се знае какво ще предложат нашите в Отговор,а вече си ни отписал и унижаваш Целият Български Народ-защото сме Българи при това!?И не разбираш ли,че обвинявайки Целият Народ,ти косвено реабилитираш Системата,и хората,които я крепят,изкарвайки я едва ли не за "неизбежно зло" и така лишаваш народа си от Бъдеще!?А и ти и твоите Семейство,Приятели,Роднини и Близки сте част от Нашият народ!А след като си толкова "възмутен",къде беше,когато съсипваха Държавата!?***!

93

Анонимен

преди 2 години

При управление на мафията в България, никой не иска да инвестира в България.

92

Ганчо Балкански

преди 2 години

Хора, разберете, че заводът на VW може да е навсякъде, но не и в България. Не само VW, никой няма да инвестира в България при тези обстоятелства. Последно вижте какво стана с Гриит Уол, за две години фалираха. С този МАТРИАЛ няма да стане, просто го разберете.