Снимка: архив, Reuters

Мария е българка, на 28 години, която в края на март идва в Солун, за да изтъргува своята рожба. Целта на трафикантите, организирали пътуването й, е да продадат детето на гръцко семейство срещу солидна сума. Бизнес, който упражняват с други български жени от ромски квартали, които години наред продават децата си срещу прехрана.

Детето обаче не се ражда. Жената абортира. Престъпната мрежа има резервни планове за Мария. Поставена е в график за сурогатна майка. Докато чака оплождане, продава яйцеклетките си. Отново за пари. И всичко това, в рамките на четири месеца, разказва кореспондентът на „Труд“ в Атина.

Мария е избягала от бедните квартали на селото си в района на Плевен и е арестувана пред изоставена сграда в Солун в рамките на мащабна операция за преследване на организирана престъпност под кодово име „Лито“.

Младата девойка е едно от звената, които действат активно, предлагайки „деца по поръчка“ срещу заплащане на бездетни семейства. Трафикантите доставят жени, които раждат, продават яйцеклетки, стават сурогатни майки - срещу хиляди евро.

Още по темата

„Тази верига е една от най-големите в Европа“, казва директорът на отдела за сигурността в Солун Антонис Дзидзис, допълвайки, че Европол следи развитието на полицейската операция и че европейската полиция е предоставила данни за извършените парични преводи – за деца, матки и яйцеклетки в България.

Операция „Лито“ започва преди осем месеца. Информация за действията на две жени от Грузия, на които е предложено да участват като посредници в трафика, е достатъчна, за да започне преследване. В 8 досиета с 35 разговора и още 38 видеа са записани телефонни разговори, доказващи дейността на всички участващи.

Един грък, солунски адвокат и гъркиня акушер-гинеколог са обвинени за мозъци на престъпната група за „индустриализиране на раждаемостта“, както точно се характеризира от органите за преследване в обемиста съдебна преписка, предадена на съда.

„Посреднички“ се оказват двете жени от Грузия на 40 и 41 години. Обвинени са, че са намирали жени от българските села до доставянето им до „сборните пунктове“ в Солун, за да раждат, продават яйцеклетки и ако е необходимо, да стават сурогатни майки.

Полицията извършва 12 ареста. В съдебното досие обаче са включени още 54 обвиняеми, биологични родители, собственици на клиники. В обвинителния акт е описан трафик на човешки яйцеклетки, посредничество при незаконно осиновяване, пълномощно за продажба на яйцеклетки, посредничество в процеса на получаване на дете чрез сурогатни майки и трафик на генетичен материал.

Ражданията на деца и незаконното осиновяване стрували на бездетните съпружески двойки между 10 000 и 28 000 евро, пише в съдебното дело. От тези пари 4000 – 5000 отивали при биологичната майка, 2500 до 3000 за адвокат и 1500 до 3000 евро са разходи за хоспитализация на родилката. Останалата част от парите се разпределят между трафикантите. Ако има и други лица участвали в локализиране на жените, възнаграждението им стигало до 5000 евро.

За „даряване“ на яйцеклетки законната такса, плащана от клиниката, е 1400 – 1500 евро. Трафикантите получавали допълнителни 200 евро от донорката и още толкова от клиниката. В обвинението, състоящи се от много страници, се описва, че всички жени, родили и продавали децата си, са роми от България.

Става дума за 22 незаконни осиновявания, четири неуспешни опити на осиновяване, 24 случая на търговия с яйцеклетки в четирите репродуктивни центъра, както и 6 случая на сурогатни майки. Членовете на престъпната веригата са обвинени, че са спечелили над 500 000 евро от 2016 г. до днес.

Има дори доказателства за узаконяване на доходи, тъй като по-голямата част от замесените изглежда, че декларират нулеви данъчни декларации, а при телефонните разговори се притесняват, че ще бъдат идентифицирани от данъчната служба заради извършени покупки, за които не могат да се оправдаят.

При проведеното разследване са открити много документи, сходни с актовете за осиновяване, и случаите на сурогатни майки. Такива документи са конфискувани и от кантората на адвоката, който в преписката по делото се посочва като един от лидерите на престъпната веригата, влязъл в пряк контакт с осиновителите, договарял осиновяване и реализирал процедурата.

Случаят със сурогатните майки представлява особен интерес, тъй като за първи път е открита „комерсиализация“ на този метод в Гърция. В преписката по делото се споменава името на италиански лекар, който работи за неизвестна клиника, както и името на адвокат, участващ в тези процедури. Не е ясно дали едно дете се е родило чрез сурогатство и дали търговската процедура е приключила.

28-годишната Мария от България не е единствената жена, забъркана в търговия на живи души. Поне още три други българки са продали по две деца, яйцеклетки, докато други са станали сурогатни майки, става ясно от съдебната преписка на полицейската операция „Лито“.

Случаят наподобява полицейска операция в Солун от м. април 2013 г. с арест на 11 души, включително двама лекари, обвинени в търговия на яйцеклетки срещу възнаграждения. През м. май обаче делото бе прекратено с оправдателна присъда за всички обвиняеми. За търговията с яйцеклетки тричленният апелативен съд за тежки престъпления на Солун прие, че законът разрешава дарение на яйцеклетки срещу 1400 евро такса.

Гърция се превърна във „фабрика за бебета“ с узаконяване на сурогатното майчинство. Тази полулегална индустрия превърна страната в база за „репродуктивен туризъм“ и трафик на хора. През 2014 г. бе облекчена регулацията на сурогатното майчинство. Чуждестранните родители вече не са длъжни да имат постоянен адрес на територията на страната, за да ползват услугите на местна жена. И тази поправка доведе до бум на индустрията.

Така алтруистичният подход, въведен в Гърция, превърна в международен бизнес сурогатното майчинство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase