Снимка: Pixabay

Духовенството на Гръцката Църква публикува открито писмо по "украинския въпрос" с призив към йерарсите да не признават ПЦУ еднолично, въпреки позициите на другите Църкви, пише БТА.

Още по темата

Порошенко обяви създаването на автокефална църква

На 11 септември 2019 година 179 представители на духовенството, монаси и миряни на Гръцката Православна Църква публикуваха открито писмо по "украинския въпрос" до Атинския Архиепископ Йероним и архиереите, съобщава vimaorthodoxias.gr. В откритото писмо 179 духовници от Гръцката Православна Църква, които са го подписали, заявяват, че им е известно за оказване на натиск върху Гръцката Църква във връзка с "украинския църковен въпрос".

Още повече, че по думите им, като не се гледа на това, че "Константинополската патриаршия "има право да предоставя автокефалия на всеки народ, има право да въздига до нивото на автокефалия само при съблюдаване на ясните и строги условия, заложени в църковните традиции и в съответствие с православната еклезиология и каноничен ред", в случая с автокефалия на новата украинска църковна структура ПЦУ, тези условия "не са били съблюдавани".

Авторите на откритото писмо поясняват и причините за това. Най-напред, смятат те, "автокефалията не е поискана за признаване от всички Православни Църкви, дори от Вселенската Патриаршия, Църквата на Украйна, оглавявана от Митрополит Онуфрий, от 90-те епископи, от 12 000 енории, от 250-те манастири, от 5000 монаси и монахини, и от милионите вярващи. Каноничната църква, която има това право изцяло, не е молила за това и не е приела автокефалия. Възможно ли е тя насила да бъде принуждавана и наказвана за това, че не я е приела? В същото време всички, дори Вселенският Патриарх, признават присъствието на Митрополит Онуфрий и 90-те епископи (няма никакъв каноничен акт за тяхната ектронизация/снемане от престола, за отлъчване или запрещение от служение), наред с канонически съществуващите се създава паралелна структура", - подчертава духовенството.

Освен това, според него, "Украинската Църка канонически принадлежи на Московската, а не на Вселенската Патриаршия. Цялата автокефалия, предоставена досега от Константинопол, е създадена в рамките на неговата юрисдикция".

"Почти всички Поместни Църкви имат сериозни съмнения относно каноничността и законността на свещенството на новата църква. Тук се припомня, че около 15 от 50-е й епископи са получили своя "сан" по пътя на самохиротонията! Никъде другаде няма такъв прецедент! Нито една Православна Църква не е признала предоставянето на автокефалия, събитие безпрецедентно в историята на Църквата!", - поясняват подписалите писмото.

Духовенството пише още: "Ние не можем да разберем, как така без съвместното решение на всички Поместни Църкви, сборище на отлъчени, анатемосани, саморъкоположени разколници без да покажат покаяние с нито един акт, за да бъдат възстановени, са направили "обединителен събор" и едновременно е получена "автокефалия", а каноническите епископи, които съставляват каноничния Синод, изразяващи каноничната Църква, са предадени напълно на презрение". Свещенослужителите на Гръцката Църква подчертават: "Крайно печално е да осъзнаеш в същото време, как по-рано, пренебрегвайки политическите интереси и извънредно сложните времена, Вселенският Престол със своя светител Патриархът се е борил за единството на народите на Русия под единно духовно и църковно управление, а сега той се поддава на съблазните и трансатлантическия натиск, и се опитва насила да ги раздели, въвличайки Православната Църква в геополитическите интереси, превръщайки Църквата Христова в част от геополитическите процеси и проблеми.

Ако Гръцката Църква признае автокефалията без всеправославно решение, ще въвлече и нашата Поместна Църква в геополитическия шахмат".

Коментари Напиши коментар

15

Слава Україні !

преди 3 години

Заплакало небо у дн поминальн,Вмиваючи горе холодним дощем.Скотилися в душ сльозинки прощальн,Лишаючи в серц незвданий щем...Схилилася мати над сином востанн,Один був у не, надя одна...У чорнй хустин, жертовнм риданнЙому на прощання сказала вона:

14

Анонимен

преди 3 години

Смешно е да си самообявиш църква, а после 15 от 50 попа да се самообявят за папи и да се дърлят един с друг кой бил истинския.Подигравка с вярващите. Затова и вярващите ще намалеят. Но това им е и целта на САЩ.... Разделяй и владей.

13

мазепа

преди 3 години

Църквата е геополитика от 1700години и това византийците много добре го знаят.