Снимки: Reuters

 

Драматични кадри заснети от дрон показват разрушението, което циклонът, преминал през Гърция, причини на Халкидики. Бурята отне живота на 7 души и рани повече от 100.  Разчистването на щетите вече започва, но някои места остават без ток и вода.

Халкидики бе ударен от вятър със скорост 100 км/ч. На видеото се виждат имоти с отнесени покриви, пречупени електрически стълбове и дървета. Бурята траела около 20 минути, но била достатъчно мощна да преобърне коли и да причини  кални свлачища.

Още по темата

Премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис, който пое кабинета в събота, отмени срещите си днес, за да обърне внимание на пострадалите от бедствието градове.

"Правим всичко по силите си за да разрешим възникналите проблеми и да поправим щетите“, написа той в Twitter.

Шестима туристи губят живота си, включително две деца на 2 и на 8. Двама чешки туристи загиват, след като караваната им е отнесена от вятъра, а в селото Неа Плагия, 54-годишна жена и 8-годишното й внуче са убити от паднал покрив на сграда. Млад мъж и момче от Русия умират, след като дърво пада близо до хотела им. Седмата жертва е гръцки рибар, който изчезнал след бурята. Тялото му бе намерено по-късно в морето.

Видео 12.07.2019

Заснето от дрон: Драматични кадри показват разрушенията в Халкидики

48-годишният Анди Гилхрист пиел спокойно кафе със съпругата си Кати и 9-годишната си дъщеря в петзвездният хотел "Океания“, когато забелязали светкавици в далечината.

Само за минути, бурята вече била при тях и отнесла тежките стъклени панели, зад които гостите на хотела се скрили, "като салфетки“.

"Ако някой беше останал отвън, нямаше да има никакъв шанс да оцелее“, заявява той.

Коментари Напиши коментар

30

1

преди 4 дни

А къщата на деси плевнелиев,дали е засегната,защо не давате никаква информация,"ние сме разтревожени много"

29

Киро Х

преди 5 дни

И след бурята, пак ще отида на Халкидики да си изхарча трудно изкараните парички, и то най-вече от уважение към тях! НЕ мога да си представя да дойде някоя мякаща батка да ми иска 25 лева за чадър и шезлонг...това е много рибка, айс кафенце и узаки на плажа в ресторантчето в Ситония! Нашето море беше тотално озрано от мутрогенни лъжебизнесмени и вече става само за руснаци и разни подобни от бившите соц. страни...предимно словаци и малко чехи!

28

AZ

преди 5 дни

Как не чух един гръцки хотелиер да плаче на Мицотакис и да моли него и държавата за помощ.Всички сами се оправят и ще се оправят за десетина дни.Тук ако беше станало нашите калпазани щяха да висят при Боко и пет години нямаше да се оправят,