Очаквано дясноцентристката "Нова демокрация" спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция, а резултатите бяха тежко поражение за досега управляващата лява партия "Сириза".

Още по темата
"Разклащането на доверието в досегашния мин.-председател Алексис Ципрас беше измерено доста отдавна. Той загуби поредица от битки. Този край беше напълно очакван. Доказа го дори и евровотът през месец май", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той отбеляза, че това е първата загуба на значима популистка партия в Европа. И това показвало каква е всъщност разликата между популизма като предизборна стратегия, когато се обещава много на всички и популизма като управленска стратегия - когато се налага да управляваш процесите.

"По този начин се получава тази голяма ножица между обещанията и реално изпълненото, което води до разочарованието на гласоподавателите. А на практика договорът за името на Северна Македония сложи край на политическата кариера на Ципрас", каза още доц. Стойчев в студиото на Николай Кръстев.

Пред Bulgaria ON AIR гостът подчерта, че политиката на Гърция е доста особена. А "Сириза" е променила елитарното ѝ начало. В момента обаче се наблюдавало връщане към него. Гърците пък се разочаровали доста бързо от неспособността на политиците да генерират база за обществено развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase