Снимка: Reuters

Косово отбелязва днес навършването на 20 години от разполагането на силите на НАТО КейФОР след продължили 78 дни бомбардировки, които сложиха край на конфликта между сръбските сили за сигурност и етническите албанци в Косово, борещи се за независимост.

Въздушните удари приключиха на 10 юни 1999 г. с подписването на Кумановското споразумение и приемането на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. В тези актове бе предвидено изтеглянето на югославската армия от Косово, където след това бяха разположени международни военни сили.

По повод отбелязването на годишнината в Косово вчера пристигнаха бившият президент на САЩ Бил Клинтън и държавният секретар по време на втория му мандат Мадлин Олбрайт. Двамата се очаква днес да произнесат реч на основното събитие в центъра на Прищина, съобщиха местни медии.

Клинтън и Олбрайт имаха решаваща роля за взимането на решение за операцията на НАТО и за мирното споразумение между Косово и Сърбия след войната.

Бомбардировките на НАТО сложиха край на конфликта от 1998-99 г., който отне живота на над 10 хиляди души, припомня БТА.

Коментари Напиши коментар

22

Факт

преди 1 седмица

Американците гледат на всички народи в света както са гледали на индианците. Смятат че имат право да ги унищожават, бомбардират, преместват , разделят, групират и санкционират по свое усмотрение, заради своите вечни и неутолими интереси.

21

Анонимен

преди 1 седмица

20 години американска демокрация, пардон, окупация...

20

Анонимен

преди 1 седмица

Този Тачи го видях пред "Раковска" 134, седера.., пардон седесарите го бяха поканили. А Клинтън не можах да го видя - един дънгалак с дълъг черен шлифер ми насочи нещо и видях на гърдите си червена точка. Рефлексът за самосъхранение скочи и благоразумно се ометох.
В Косово е най-голямата американска база в Европа, най-важният разпределителен пункт за дрога и най-голямата търговия с човешки органи. Албанци през Средновековието там не е имало. В Македония са били около 100k в средата на ХХ в.